Tillbaka i HV – för att ta ett nytt guld

SM-hjälten Teemu Laine om comebacken: Jag spelar inte bara för att det är kul

1 av 2
Teemu Laine med bucklan 2010.
HOCKEY

Teemu Laine är tillbaka i HV71 – och i kväll drar han på sig HV-tröjan för första gången på drygt tre år.

I en intervju med Sportbladet berättar guldhjälten från 2010 om varför han flyttar hem, lagets starka forwardsuppsättning och känslorna inför debuten.

– Det kommer att bli känslosamt, säger finländaren.

Teemu Laine, 32, spelade i HV71 mellan 2008 och 2011 och köpte hus i Jönköping för sex år sedan. Efter tre år i KHL har han nu valt att ”flytta hem”, som han själv uttrycker det.

– Min fru är härifrån och redan när jag kom hit första gången tog folk emot mig på ett fantastiskt sätt. Jag trivs otroligt bra. HV71 känns som min moderklubb, säger Laine.


Förra säsongen spelade 32-åringen med Donbass Donetsk i KHL och han hade egentligen kontrakt med dem även i år, men klubben var tvungen att dra sig ur ligan på grund av oroligheterna i Ukraina.

– Alla lag i KHL har full trupp och jag är inte sugen på att vänta två månader till. Därför känns det som helt rätt beslut att spela med HV, säger Laine.


Målet: ett nytt guld

Vad säger du om mottagandet du har fått?

– Jättekul att folk uppskattar hur jag är som spelare. Det är smickrande. Men det jag har gjort tidigare hjälper mig inte i nästa match. Man måste visa att man är en bra spelare varje dag, både på träning och match.

Vad har du för förhoppningar på säsongen?


– Jag hoppas vi ska vinna många grundseriematcher. Sedan får vi se, det är svårt att vinna guld, alla vill vinna. Men vi siktar på toppen, säger han.

Så du är här för att vinna ett guld till?  


– Absolut. Jag spelar inte bara för att det är kul. Men det är som sagt många lag som vill vinna, säger Laine, som under de första träningarna har spelat ihop med Calle Ridderwall och Riley Holzapfel.

– Det funkar bra, men jag tror säkert vi kommer ändra en hel del. Vi har väldigt bra forwardsuppsättning. På papperet är forwardsuppsättningen nästan KHL-klass, säger finländaren.


”Kommer bli känslosamt”

Sedan Teemu Laines senaste match i HV-tröjan har det gått 1 282 dagar. I kväll är det dags igen, då Jönköpingslaget tar emot Frölunda i Kinnarps Arena.

– Skitkul ska det bli, extra roligt att första matchen är hemma. Det betyder mycket för mig. Men helt klart kommer det att bli känslosamt, säger han.

Är du nervös?

– När det är första matchen är man alltid lite nervös, men det här blir speciellt. Jag kan inte ljuga och säga att jag inte är nervös, men det kommer att gå bra, säger Laine.

FAKTA

Kvällens matcher i SHL:

Skellefteå AIK–Linköping, Färjestad–Modo, HV71–Frölunda

(Alla 19.00)

ARTIKELN HANDLAR OM