Ersberg stängs av för attacken på domaren

"Ser allvarligt på det"

HOCKEY

Disciplinnämnden har fattat sitt beslut efter Erik Ersbergs domarattack.

HV71:s målvakt stängs av i fem matcher, varav två omvandlas till böter.

– Vi accepterar beslutet, säger HV71:s sportchef Johan Hult.

Det var i matchen mellan HV71 och Luleå för några dagar sedan som Erik Ersberg fick ett utbrott på domaren Sören Persson.

HV-målvakten fick en klubba i ansiktet och blev liggande på isen – samtidigt som Luleå gjorde mål.

Ersberg åkte ut i båset och var där förbannad på domaren. 32-åringen kastade sin klubbhandske mot Persson. Den träffade ena låret.

– Live uppfattar jag inte, men sedan ser man att han gör en sådan rörelse och kastar den medvetet mot mig, sa Sören Persson efteråt.

"Ser allvarligt på det"

Händelsen anmäldes till hockeyförbundets disciplinnämnd, som nu fattat sitt beslut.

Erik Ersberg stängs av i fem matcher. Två av dem omvandlas till böter på 30 000 kronor.

I domen motiveras straffet av att det anses utrett att Ersberg medvetet kastat klubbhandsken mot domaren.

"Att kasta utrustning mot domaren är ett helt oacceptabelt beteende som det enligt nämnden finns anledning att se allvarligt på. Erik Ersberg ådöms därför en avstängning som i tid motsvarar fem matcher", skriver disciplinnämnden.

"Han har fått sitt straff"

Erik Ersberg vill inte diskutera domen.

– Jag har inga kommentarer. Då får ta det med Johan Hult (sportchefen), säger han.

Enligt Hult accepterar HV71 beslutet och kommer inte att överklaga.

– Vi har haft diskussioner med Erik om situationen. Det ska vara heta känslor, men det är inte acceptabelt att det hamnar utrustning på domaren. Men nu har Erik fått sitt straff och han vet om det själv, säger han.

FAKTA

Skälen till beslutet

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som är upprättad i efterhand, ett yttrande från Erik Ersberg samt en filmsekvens från händelsen. Av anmälan framgår i huvudsak följande:

I samband med att Luleå gjorde mål i andra perioden hade Erik Ersberg fått en klubba i ansiktet vilket gjort honom irriterad. Han hade begett sig till båset för att bli omplåstrad. När han stod där kastade han sin klubbhandske avsiktligt i riktning mot huvuddomaren. Klubbhandsken träffade huvuddomarens vänstra lår.

Erik Ersberg har uppgett i huvudsak följande: I samband med Luleås 1-2 mål fick han en klubba i ansiktet som han fick höra var från en Luleåspelare. När han sedan stod i båset och domaren beslutade att godkänna målet droppade han ut handsken över HV 71:s fysioterapeut i protest mot beslutet. Han insåg inte att huvuddomaren åkte mot honom och hade ingen avsikt att träffa huvuddomaren eller någon annan.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Anmälan får stöd av filmsekvensen och nämnden anser att det är utrett att Erik Ersberg medvetet kastat sin klubbhandske mot huvuddomaren på sätt som där anges. Att kasta utrustning mot domaren är ett helt oacceptabelt beteende som det enligt nämnden finns anledning att se allvarligt på. Erik Ersberg ådöms därför en avstängning som i tid motsvarar fem matcher. Två av dessa matcher omvandlas dock till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. SHL.

ARTIKELN HANDLAR OM