Lindbom: Jag måste kunna säga ifrån

HV 71:s nya tränare Johan Lindbom om sin största utmaning, succérecept, kaoset i klubben och Gretzky: ”Var cirkus”

1 av 8 | Foto: ERIK HELLQUIST
HV 71:s nya tränare Johan Lindbom.
HOCKEY

JÖNKÖPING. Han har kastats in som SHL-tränare för HV71.

Utan erfarenhet på den nivån.

En härlig utmaning för rookien Johan Lindbom, 44.

– Jag måste bli tuffare som ledare om vi ska lyckas, säger han i en lång intervju med Sportbladet.

Kinnars Arena.

Måndag 3 augusti.

Klockan är 11.45.

HV71 har genomfört sitt första ispass för säsongen och det är även Johan Lindboms första isträning med HV71.

Lindbom, som sköt SM-guldet till Jönköping 1995, och nu 20 år senare ska vara huvudtränare för laget som haft en otroligt turbulent vår och sommar med tränarbyte, ny styrelse och jobbiga tidningsartiklar om schism samt interna meningsskiljaktigheter om ledarskap, värderingar och målsättningar.

Lindbom andas ut i soffan i HV71s uppehållsrum där spelarna umgås och fikar.

Han är lite nervös, det syns på honom.

”Ligger något i det”

Det märks även att han varit spänd inför första träningen i offentlighetens SHL-ljus och med det medie-fokus som uppdraget innebär.

– Träningen gick bra. Vår målsättning är att bli bättre för varje månad som går och vara som bäst när säsongen är i sitt viktigaste skede, säger han och torkar en svettdroppe från pannan.

Just svett har tagit Lindbom där han är i dag.

Hårt jobb.

Noggrannhet.

När jag ber Montreals NHL-scout Christer Rockström, som tog Lindbom till NY Rangers 1997, beskriva Johan Lindbom så säger han: Johan är killen som inte lämnar något till slumpen. När du och jag klipper gräsmattan en gång så klipper han den fyra gånger för att den ska bli perfekt.

– Ha ha ha, säger Lindbom om beskrivningen.

– Det ligger något i det där. Men jag har faktiskt blivit lite lugnare med just gräsmattan. Men jag vill att det ska vara snyggt stuk på trädgården. Så är det. Min fru sköter blommorna och jag resten, säger han och fortsätter le åt beskrivningen.

Just uppoffringen, inget finlir, gjorde att han tog sig till NHL och till VM.

Den hårda träningen gjorde också att han är lite av en hockeyinvalid i dag. Trippla diskbråck och en sliten kropp. Något som gör sig påmind några dagar i månaden och något som gjorde att han tvingades sluta i förtid, som 30-åring.

Men spelar-pensioneringen gjorde det också möjligt för Johan att ladda om, börja om på ny kula och efter några år utan ishockey startade han tränarresan som i dag tagit honom till SHL.

”Jag måste kunna säga ifrån”

Någon duvunge är han inte i tränarbranschen, eller i hockeyfamiljen där han spelat med Wayne Gretzky.

Han är steg 4-utbildad och haft hand om division 1-klubben Dalens sportsliga verksamhet. Lägg till tv-pucken och olika befattningar inom Svenska Ishockeyförbundet så förstår man att han förstår ishockey och har erfarenhet.

Vad blir din största utmaning?

– Det blir att våga vara tuff. Att kunna säga till när spelare inte är i de ramar som vi satt upp. I Dalen kunde jag egentligen inte ställa krav på spelarna med tanke på att de hade vanliga jobb vid sidan om hockeyn och att nivån var annorlunda. Men i HV71 är det fullblodsproffs. Jag måste kunna säga ifrån, säger han.

För att utveckla sig själv som ledare och kommunikatör i HV:s omklädningsrum så söker han en mentor, en person som kan bistå med ledarutbildning. En chefs-coach.

– Både jag och HV71 har pratat om det. Vi är överens om att jag behöver stöttning där.

Teamet runt Lindbom håller på att byggas. Tim Brithén har anställts som assisterande till Lindbom och ännu en assisterande sökes.

Hur ska du leda HV71 till framgång?

– Alla framgångsrika lag, som exempelvis Färjestad under Jörgen Jönsson eller HV71 under Johan Davidsson, har haft en grupp som gått ihop. Och fått en urkraft som är speciell. Den effekten söker vi. Jag ska låta spelarna ha frihet, men sätta ramar. Men till slut är det spelarna som ska göra det och ta ansvar. Jag vill inte prata om att vi ska spela en Lindbom-hockey. Jag vill hellre säga HV-hockey där vi ska vara jobbiga att möta och spela en anfallsglad och kreativ hockey, säger han.

”Vet inte vad som hände”

Har du ringt Andreas Johansson och fått information om spelarna?

– Nej, det har jag inte. Men jag har lyssnat med andra ledare runt laget och gjort min research hur individerna är och hur de fungerar. Nu handlar det om för mig att kommunicera med spelarna och skapa en miljö med ett öppet förhållningssätt där spelarna vet exakt vad de ska göra på isen. Det tror jag på.

Vad säger du om tjafset mellan spelare och Johansson och krisen i laget/klubben?

– Jag vet faktiskt inte vad som hände. Har inte varit innanför HV-väggarna sedan 2006. Jag kan bara se framåt.

Tre tränare har nu tvingats bort från HV71 på några år. Hur ska du överleva?

– Tror inte det är något speciellt för HV71. Olika anledningar ligger bakom, tror jag. Att vara tränare är ett speciellt jobb. Mitt kontrakt med HV71 är på tre år, men man vet aldrig vad som sker. Några nyckelspelare blir skadade och några resultat går fel. Då kan det gå snabbt. Jag kan bara vara förberedd inför alla träningspass och inför alla matcher. Det är mitt jobb.

Vem var den första du ringde till efter att du fått erbjudandet att ta över HV71?

– Jag ringde min fru Pia. Hon sa: det är du värd. Hon har sett den arbetsbörda som jag lagt ned och nätterna som jag offrat.

”Cirkus runt Gretzky”

Samtalet glider in på tränare som präglat honom och säsongen i NY Rangers om tiden med Wayne Gretzky.

– Hardy Nilsson gillar jag. Han var tydlig mot spelarna och man visste exakt vad man skulle göra. Den tydligheten är viktig och den arbetsmiljön vill jag ha i HV71.

– Gretzky var en fantastisk spelare och det var en cirkus runt honom. Det var folk överallt som vill ha en bit av honom och jag imponerades hur lugn han var i alla situationer. Jag har en signerad klubba med honom i hemmet. Den släpper jag inte.

Klockan närmar sig 13.00.

Det är dags att förbereda sig inför HV71s andra ispass för dagen.

Lindbom har tagit första steget som SHL-tränare.

Men inte det sista.

Plusbetyg: Så bra har HV71 värvat

FAKTA

Johan Lindbom

Ålder: 44 år

Familj: Fru Pia och två barn.

Bor: Jönköping, Bankeryd.

Meriter som spelare: svensk mästare 1995, Johan sköt det avgörande målet i finalserien mot Brynäs. VM-silver 1997.

Meriter som tränare: Dalens J20 och Dalens A-lag i division 2 och 1. Steg 4-utbildad som tränare, ETU – Elittränarutbildning.