SHL-stjärna stängs av för huvudtackling

Dom mot Tedenby i dag – stängs av fem matcher och får böta 55 000 kronor

HOCKEY

Han sänkte Växjös lagkapten Liam Reddox med en tackling mot huvudet.

Nu har Mattias Tedenby, 26, fått sin dom av disciplinnämnden.

HV-forwarden straffas med sju matcher, varav två omvandlas till böter på 55 000 kronor.

Det var i tisdagens Smålandsderby som Mattias Tedenby fick matchstraff. I mitten av den andra perioden valde han att tackla Liam Reddox.

En tackling som kom från blinda sidan och dessutom träffade huvudet på Växjö-kaptenen.

Reddox tvingades avbryta matchen med en misstänkt hjärnskakning. Tedenby skickades av isen.

Efteråt uppgraderades matchstraffet till ett så kallat match penalty. Något som innebär att Tedenby automatiskt stängdes av i en match och att händelsen gick vidare till disciplinnämnden.

Missar play in

Och nu har domen kommit.

Mattias Tedenby straffas med totalt sju matcher, varav två omvandlas till böter på 55 000 kronor.

Tedenby, som redan avtjänat en match på sitt straff, missar därmed avslutningen av serien (två matcher kvar) och även två av matcherna i kommande play in. Han kan alltså spela först i en eventuell match tre i play in.

Det är inte första gången den här säsongen som HV 71 drabbas av en lång avstängning. Tidigare har både Chris Campoli och Jere Karalahti straffats med tio matcher var efter tacklingar mot huvudet.

Tedenby, 26, har gjort 32 poäng på 47 matcher i SHL den här säsongen och är en av HV:s absoluta nyckelspelare.

FAKTA

Så skriver de i domen

BESLUT

Efter match penalty i match mellan Växjö Lakers HC och HV 71, SHL, den 1 mars 2016, åläggs Mattias Tedenby, HV 71, följande straff för tackling mot huvudet (checking to the head).

1. Avstängning fr.o.m. den 2 mars 2016 t.o.m. den 12 mars 2016. Avstängningen avser endast hockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

2. Böter om 55 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 7 matcher, varav 2 matcher omvandlas till böter.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Mattias Tedenby och en filmsekvens av händelsen.

Anmälan: 34.20 in i matchen tacklar HV 71 spelaren Mattias Tedenby Växjöspelaren Liam Reddox i en blindside tackling med kraften riktad rakt mot huvudet. Reddox lämnar matchen med en befarad hjärnskakning enligt uppgift från Växjös läkare.

Mattias Tedenby har uppgett följande: I situationen så backcheckar jag mot Växjöspelaren. Min avsikt är att skära av vinkeln samt att skära in framför spelaren och vinna puck. Jag har absolut ingen intention att skada.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Genom filmsekvensen är det klarlagt att Mattias Tedenby utdelat en tackling med kraften riktad rakt mot huvudet mot motspelaren. Tacklingen har lett till att motspelaren blev skadad. Det rör sig alltså om en tackling mot huvudet som regelmässigt leder till avstängning. När det gäller avstängningens längd beaktar nämnden, i försvårande riktning, att tacklingen utdelades från blindside. Det har lett till att motspelaren haft svårt att skydda sig och alltså ökat skaderisken. Vidare anser nämnden att Tedenby höjt axeln i tacklingsögonblicket, vilket i sig gjort att tacklingen träffade huvudet. Även detta är försvårande. Sammantaget anser nämnden att tacklingen är så pass vårdslös att den bör leda till en kännbar avstängning. Avstängningens längd bestäms med ledning av praxis till en tid som, tillsammans med den automatiska avstängningen, motsvarar sju matcher. Två av dessa matcher omvandlas till böter enligt det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. SHL.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 124.

Längsta avstängningarna i SHL 2015/16

10 matcher (7+3): Chris Campoli, HV 71

10 matcher (7+3): Jere Karalahti, HV 71

9 matcher (6+3): Jimmie Ericsson, Skellefteå

8 matcher (6+2) Joel Mustonen, Örebro

8 matcher (6+2) Ole-Kristian Tollefsen, Färjestad

7 matcher (5+2): Almen Bibic, Rögle

7 matcher (5+2) Patrick Thoresen, Djurgården

7 matcher (5+2): John Norman, Skellefteå.