Hemma bra – men borta absolut bäst

Sjuka målvaktssiffrorna – den del i KHK:s framgång

Foto: TT
HOCKEY

När SHL återstartar är Karlskrona i tabelltopp.

En faktor är lagets speciella bortamålvakt, Johannes Jönsson.

För Sportbladet berättar han om samarbetet med rutinerade Johan Holmqvist, sitt osannolika segerfacit och längtan efter en hemmamatch:

– Det skulle vara skithäftigt, säger han.

Förra sejouren Johannes Jönsson spelade SHL-hockey var han backup i Örebro. Sista säsongen i klubben, 2014/15, spelade han sex matcher och släppte i snitt in 3,91 mål/match.

Det är lika många matcher som 27-åringen stått för höstens succélag, Karlskrona, fram till landslagsuppehållet. Men med den väsentliga skillnaden att han snittat 1,15 insläppta/match, är obesegrad i kassen och leder SHL:s målvaktsliga.

Men de uppseendeväckande siffrorna stannar inte där, Jönsson har nämligen vuxit ut till en specifik bortamatch-målvakt. Alla matcher han stått i – och vunnit – har varit på bortais. När Sportbladet når honom sitter han med laget på bussen genom ett snöigt Småland med sikte på just före detta hemmaarenan i Örebro för en omstart av serien.

”Skulle inte byta bort”

Bortamatch då är det bara att ställa dig i kassen och räkna hem segern va?

– Haha, det vet jag inte. Men visst har jag ett bra facit, säger han och försöker sätta ord på succén:

– Det har gått över förväntan, jag är glad över alla matcher jag har fått spela. Vissa har inte gått som jag har velat men vi har alltid fått resultaten med oss.

Vad är skillnaden på Johannes Jönsson nu och för två år sedan i Örebro?

– Oj, det är inte en jättestor skillnad skulle jag säga. De där räddningsprocenten har en förmåga att åka upp och ner. Men ska jag peka på något är det att jag fick spela mycket i fjol (i Tingsryd) och fick en bra rutin på det. Sen har jag tittat på en del detaljer i mitt spel.

Kan du peka på någon?

– Framför allt har jag förstått hur viktigt det är att jobba hårdare med blicken, titta mer på vad som händer vid sidan av pucken. Kolla på vad som händer på bortre stolpen och kanske se vilken fattning skytten spelar med, det är en stor grej som jag fått in och som gjort mig lugnare.

Även hans konkurrent om förstaspaden, rutinerade Johan "Honken” Holmqvist har tillhört seriens absolut bästa målvakter. Ett samarbete som Jönsson hyllar.

”Står inte i mitt kontrakt”

– Det är klart vi konkurrerar om matcher, men det känns inte så. Vi är redan goda vänner, mentorskapet fungerar jättebra och vi kan prata om allting.

Vad bidrar han med?

– Jag gillar att prata mycket och träna mycket ihop och det gör vi verkligen. För att ta sig framåt måste man vara mer än en, det handlar om att hjälpa varandra.

Det är bara att han har en deal om att han står alla hemmamatcher...?

– Haha, jag har inte sett något sådant i mitt kontrakt i alla fall. Jag hoppas så klart att det snart blir en hemmamatch för mig också.

Har du frågat Pelle Hånberg om varför du bara står borta?

– Nej, det är inget jag gjort. Men jag är nöjd så länge jag får spela, jag skulle verkligen inte vilja byta de sex matcher jag har gjort bara för att spela hemma. Men det är klart jag vill spela där också, det skulle vara skithäftigt.

FAKTA

Jönssons otroliga statistik

Matcher säsongen 2016/17:

Försäsong:

Oskarshamn-Karlskrona 0-2

Almtuna-Karlskrona 0-2

Karlskrona-Örebro 3-0

SHL:

Djurgården-Karlskrona 0-4

Rögle-Karlskrona 2-4

Växjö-Karlskrona 2-3

Örebro-Karlskrona 1-3

Luleå-Karlskrona 1-2

Malmö-Karlskrona 1-3

9/9 segrar.

Räddningsprocent i SHL: 96,37 (etta i SHL)

Insläppta mål/match i SHL: 1,15 (etta i SHL)