En Jesu lärjunge i Kringelstan

Glenn Johansson – geniet som aldrig blev allmängods

Foto: PER BJÖRN
Glenn Johansson under en match från 1983.
HOCKEY

”Alla heter Glenn i Göteborg” hävdar Stockholms allsvenska läktare när IFK Göteborg kommer på besök.

Men även SHL har sin Glenn-legend.

Glenn Johansson är namnet, den som inte är bekant med det har troligen aldrig besökt Södertälje.

FOTNOT: Artikeln publicerades första gången 2007 i Sportbladets artikelserie ”Elitserielegendarerna”.

Foto: KENT LUNDQVIST
Glenn kramas med lagkompisen Uffe Borg 1983.

I den staden är Glenn Johansson för de som var med på 1980-talet om inte Gud så åtminstone en av Jesus lärjungar. Sådana spår satte Johansson när Södertälje SK hade sin senaste storhetstid och tog SM-guld 1985.

Glenn Johansson är i Axa Sport Center vad Bo Bulla Berggren är i Timrå eller vad Owe Thörnberg är i Jönköping. Han är geniet som aldrig blev allmängods. Anders Eldebrink och andra i storhetstidens SSK blev nationella klenoder. Men hemmapubliken i den tidens Scaniarinken menade att det var Glenn som var nyckeln till triumfen. Egentligen.

Dessutom var han en stadens son, en egen produkt. Det adderar givetvis till mytologiseringen.

Glenn Johansson slog först genom som målskytt. Redan i sin tredje match i A-laget gjorde han hösten 1974 mål mot Modo. För assisten stod en SSK-legend från epoken innan Elitserien – Stig-Göran ”Stisse” Johansson.

Under den i övrigt miserabla säsongen 1977/78 – då SSK ständigt krigade för att undvika kvalserien – blev Glenn överlägset bäste målskytt, 16 mål. Han gjorde exempelvis tre mål då SSK i den 13:e omgången äntligen vann sin första match för säsongen.

Märkligt i Skellefteå

Under genombrottssäsongen fick Glenn även vara med om en av de märkligare incidenterna i Elitseriens historia. I en bortamatch mot Skellefteå gjorde västerbottningarna två mål samtidigt! Det var någon i publiken som kastat in en extra puck varefter två AIK-spelare kom ensamma med SSK-målvakten utan att se att även medspelaren hade en puck vid sitt klubb-blad.

Efter några jojoår då SSK pendlade mellan de två högsta serierna – 1979/80 tröttnade Glenn och gästspelade i Djurgården – föll bitarna på plats under första halvan av 1980-talet.

Den återkomne Glenn Johansson hade nu delvis en annan roll i ett allt starkare Södertälje SK. Visst, han gjorde fortfarande åtskilliga mål, flest blev det 1980/81 med 19 stycken.

Men det var som elegant passningsspelare som han verkligen utmärkte sig.

I synnerhet var det så under 1984/85 då SSK tog hem SM-guldet för första gången på 29 år samtidigt som Glenn vann skytteligan i slutspelet. I finalen slog SSK Djurgården med 3-2 i matcher, avgörandet kom i Himmelstalundshallen i Norrköping, 6-3.

Sämre spelförståelse

Guldtränaren Timo Lahtinen ombads för ett par år sedan i DN att kommentera vad som blivit bättre och sämre i Elitserien (SHL) sedan guldet 1985. Han tyckte att spelförståelsen blivit sämre och tog Johansson som exempel:

– När tempot ökar blir det svårare för spelare som Glenn Johansson. Sådana centrar finns det inte många av i dag. Spelförståelsen har inte alls utvecklats lika mycket.

En viss tempobrist var också orsaken till att Glenn aldrig etablerade sig i Tre Kronor. Efter en stark debut i Rude Pravo-turneringen i Prag 1979 blev det till slut bara 16 A-landskamper och inga mästerskap. Det var främst Tre Kronor som var att beklaga för den utvecklingen, menade man i Södertälje.

Efter ännu en SM-final 1986 – förlust mot Färjestad efter en tät finalserie – och ett sista slutspel 1987/88 varvade Glenn Johansson ner i först norska ligan och sedan i skånska Tyringe.

Precis som i Södertälje pratar man fortfarande om de överjordiska centimeterexakta passningarna mitt på medspelarnas blad.

FAKTA

/GLENN JOHANSSON

Född: 1956

Klubbar: Södertälje (1974-79, 1980-88), Djurgården (1979/80), Viking (1988/89), Tyringe 1989/90.

Största meriter Elitserien: Svensk mästare med Södertälje 1985. SM-final 1986. 10 assist i slutspelet 1985.

Säsonger Elitserien/Matcher/Mål/Assist/Poäng/Utvisningsminuter:

10/369/113/246/359/148

Matcher i Tre Kronor: 16. Debut mot Tjeckoslovakien 1979.

Lars Nylin

ARTIKELN HANDLAR OM