Sveriges bästa lag i powerplay: Leksand

”Känner oss väldigt starka i den spelformen”

Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

Leksand toppar hockeyallsvenskan.

Och har hela Sveriges effektivaste powerplay.

– 23 PP-mål på 17 matcher? Det är fantastiskt att höra sådan statistik, säger supertalangen Filip Forsberg, 18.

Foto: Ulf Palm
Filip Forsberg.

Till skillnad mot klubbens jargong de senaste åren är Leksands trupp i höst närmast identisk med den från i våras.

Det har gett effekt.

Klassikerklubben har inlett säsongen strålande och toppar tabellen med 38 poäng på 17 matcher.

Den stora nyckeln till framgången, förutom kontinuiteten, är lagets fruktade powerplay. Leksand har gjort 23 powerplay-mål på 67 försök och stoltserar med en procent på 34,3 i effektivitet – överlägset bäst i Sveriges högsta serier.

”Avgjort många matcher”

– Det är fantastiskt att höra sådan statistik. Vi har avgjort väldigt många matcher i powerplay och känner oss väldigt starka i den spelformen, säger forwarden Filip Forsberg till Sportbladet.

Supertalangen står själv noterad för fem av klubbens powerplay-mål och är med det bäst i serien. Det innebär dock inte att han ingår i Leksands första powerplay-enhet.

– Kevin Kapstad, Johan Ryno, Mark Hurtubise, Gabriel Karlsson och Martin Janolhs kör i den första enheten. Sedan är jag inne i den andra, med Patrik Hersley, Jacob Blomqvist, Jens Bergenström och Pär Edblom, säger Forsberg.

”Väldigt skickliga spelare”

– Vi har väldigt många skickliga spelare och skulle egentligen kunna ställa upp med en PP-kedja till. Det är den stora anledningen till att vi är så bra i powerplay.

Snabbt passningsspel eller mycket skott, vad är viktigast?

– Det är kombinationen. Och det tycker jag att vi är bra på, att ha en bra variation i spelet. Visst är det viktigt med snabba passningar, men det gäller också att skjuta när man får lägena och att ha mycket folk runt kassen.

I kväll väntar Troja-Ljungby på bortaplan, en match som sänds på S24.

Avgör ert PP i kväll igen?

– Det hoppas jag, men det finns inga lätta matcher i den här serien. Det är alltid tuffa matcher nere i Ljungby, så det kommer att krävas en ny toppinsats.

  19.00: SE TROJA/LJUNGBY–LEKSAND PÅ S24

ARTIKELN HANDLAR OM