Trista beskedet: Inget miljonlån för Leksand – kommunen nobbar

"I alliansen är vi överens – 25 miljoner inte försvarbart"

Foto: Scanpix.
Leksand får klara sig utan hjälp med borgen från kommunen
HOCKEY

I en intervju med Dalarnas Tidningar berättar Anne-Lie Stenberg (M) – förste vice ordförande för kommunstyrelsen – att kommunen inte kommer att gå i borgen för ett lån till Leksands IF.

Sportbladet skrev för en månad sedan om den privata låntagare som kunde tänka sig att rädda Leksand och ge klubben ett lån på 25 miljoner kronor. Låntagarens villkor var att kommunen skulle gå i borgen för lånet, något kommunen alltså inte tänker göra.

– I alliansen är vi helt överens, 25 miljoner kronor är inte försvarbart, säger Stenberg (M) till DT Falu Kuriren.

Dystert besked

Måndag den 12 november ska borgenansökan diskuteras i kommunstyrelsen och ärendet ligger som första punkt på dagordning. Men redan nu kommer det dystra beskedet till Leksands supportrar från Stenberg (M), det blir ingen hjälp till Leksand. Politikerna säger nej, enligt Stenberg (M). I stället diskuterar hon vad som skulle kunna gå fel om kommunen skulle gå i borgen och Leksand går i konkurs:

– Det skulle betyda att vi i stället för att betala 4,5 miljoner kronor om året i hyra plus en miljon i extra anslag så länge laget inte är i elitserien i stället skulle stå med driftkostnader på 12 miljoner kronor om året, säger hon.

"Gör som AIK"

Sedan Leksand åkte ur Elitserien 2006 har de kämpat för att ta sig tillbaka till finrummet, men utan framgång. När det blev aktuellt med den privata låntagaren sa Leksands vd Anders Doverskog att det inte fanns någon plan B. Stenberg (M) erbjuder dock ett förslag till klubben:

– Vad jag kan se är en rekonstruktion det bästa – något liknande som AIK har genomgått tidigare, säger hon.

Leksand har trots de ekonomiska svårigheterna fått en bra start på årets säsong i hockeyallsvenskan och leder serien efter 19 spelade omgångar.