Så fuskar de för Leksand

Pantsatta aktier och skatteplanering: ”Hårt vinklat”

Foto: BILDBYRÅN
Mot elitserien, till varje pris? Leksands IF har enligt Uppdrag granskning gynnats av kommunens tveksamma agerande.
HOCKEY

Skatteplanering, olagliga pantsättningar och i princip bortskänkta aktier till ett värde av 39 miljoner kronor.

I kvällens ”Uppdrag granskning” riktar man hård kritik mot Leksands kommun – som uppges ha gått oerhört långt för att gynna Leksands IF.

– Det är kraftigt vinklat. Vi har en annan bild än vad som framställs, säger kommunchefen Göran Wigert till Sportbladet.

Foto: SVT
Ulrika Liljeberg (C) och kommunchef Göran Wigert.

Turerna kring Leksands IF:s ekonomiska trångmål har pågått länge.  Och sedan laget åkte ut elitserien senaste gången 2006 har ekonomin havererat och lett till att klubben nätt och jämnt undvikit konkurs då man beviljats rekonstruktion och kunnat skriva av över 50 miljoner i skulder.

SVT:s ”Uppdrag granskning” har i kvällens program granskat kommunens agerande under de år som hockeyklubben kämpat med ekonomin.

Pantsatte aktier

Bland annat anklagas kommunen för att 2010 olagligen ha pantsatt aktier i en camping för att kunna ge klubben ett lån på tre miljoner kronor, något som strider mot kommunal­lagen.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C) uppger i programmet att man då rådfrågat kommunens jurist och fått beskedet att det var lagligt. Uppgiften korrigeras sedan och Leksands kommunchef Göran Wigert uppger för Sportbladet att man tillfrågat en utomstående jurist – Mats Sörsten.

– Jag har inget minne av att ett sådant samtal ägt rum, säger Sörsten när Sportbladet når honom.

I programmet uppger man även att kommunen sålt aktier till ett värde av 39 miljoner kronor till ishockeyklubben – för bara 9 900 kronor.

”Helt lagligt”

Man ska även ha medverkat till att klubben sluppit betala en miljon kronor i stämpelskatt genom en omfattande skatteplanering vid försäljning av en camping.

Leksands kommunchef Göran Wigert medger att man genomfört en skatteplanering som han kan förstå ”blir uppmärksammad”, men tycker att programmet är hårt vinklat.

– Det är ju en typ av skatte­planering, men den är godkänd och en helt laglig affär, säger han till Sportbladet.

Han motsäger även att aktierna kommunen sålt skulle vara värda 39 miljoner, utan menar att de ”i princip inte är värda en krona”.

Aftonbladet har sökt hockeyklubbens ordförande Bertil Daniels och klubbdirektör Anders Doverskog.

FOTNOT: Uppdrag granskning sänds klockan 20.00 i kväll på SVT1.

FAKTA

Anklagelserna mot Leksands kommun i Uppdrag granskning

Pantsatte kommunens aktier för att hjälpa LIF

Kommunen uppges ha pantsatt aktier i en camping man äger för att säkra ett lån till hockeyklubben på tre miljoner kronor, något som är olagligt enligt kommunallagen.

Sålde aktier för en bråkdel av värdet

Hockeyklubben får köpa en camping för 30 miljoner kronor, men i programmet hävdas att man strax därefter får köpa aktier av kommunen till ett värde av 39 miljoner – för bara 9 900 kronor.

Låter Leksands IF sälja campingen trots överenskommelse

Kommunen har sålt en camping till klubben under förutsättning att klubben fortsätter vara majoritetsägare i campingen. Trots att klubben sålt campingen vidtar kommunen inga åtgärder.

Skatteplanering vid försäljning av camping

Kommunen medger att man sålt en bit trottoarkant till hockeyklubben i samband med försäljningen av campingen. Marken säljs för en krona och anmäls till lantmäteriet som basfastighet, medan hela campingen blir en tilläggsfastighet. Då undviker man stämpelskatten som bedöms på basfastighetens värde, i det här fallet en krona, och inte 30 miljoner kronor som campingen kostade, vilket hade gett 1 miljon kronor i stämpelskatt. Sedan skrivs trottoarkanten tillbaka till kommunen.

Jäviga beslutsfattare i kommunfullmäktige

I programmet konfronteras två män som haft enskilda intressen i Leksands IF Hockey, en som fodringsägare och en som aktieägare. Samtidigt har de varit med och fattat beslut som gynnar klubben.