Läsare: Leksand är inget utan hockeyn

HOCKEY

SVT:s ”Uppdrags granskning” om Leksand rörde upp känslor hos tittarna.

Läs här ett axplock av reaktionerna i Sportbladets chatt och Twitter.

Sportbladet berättade i dagens tidning om den kritik som SVT:s ”Uppdrag granskning” riktar mot Leksands kommun – som uppges ha gått oerhört långt för att gynna Leksands IF.

Bland annat anklagas kommunen för att 2010 olagligen ha pantsatt aktier i en camping för att kunna ge klubben ett lån på tre miljoner kronor, något som strider mot kommunal­lagen.

Före, under och efter kvällens program i SVT gick debatten varm i olika sociala forum, som Twitter och Sportbladets chatt.

De som försvarar...

De som försvarar Leksand uttrycker sig så här:

”Vad är problemet. Leksand är ingenting utan hockeyn så ja klart man gör allt för att orten inte ska dö ut” – Amanda Lindberg.

”Uppdrag granskning sjunker i mina ögon. Förra veckan var det skidor, nu är det Leksand. Båda granskningarna innehåller faktafel. Idioter” – Patrik Ljung.

De som kritiserar...

Många kritiserar Leksands kommun och kommunchefen Göran Wigert:

”Milt sagt så har väl Leksands kommun gjort bort sig en aning” – Peter Nordqvist.

”Göran Wigert, kommunchef i Leksand Han kan ju inte vara på riktigt? Jösses...” – Clabbe Strömberg.

”Skrämmande hur Leksand lägger mängder med skattepengar på hockeylaget och samtidigt lägger ner skolor...” – Isabell Korn.

Fler åsikter...

Sedan finns det även de som är mer neutrala:

”Nog för att Uppdrag Granskning är bra på att vinkla saker till deras fördel, men det luktar allt lite unket om Leksand och alla de affärerna” – Martin Johansson.

”Visst fan har kommunen daltat med Leksands IF, dock inget nytt eller unikt. Liknande fall kan nog hittas i många andra kommuner med elitlag” – Jonas Åström.

”Tycker synd om spelarna i Leksand, det är väl antagligen inte dom som fifflar med pengarna egentligen...” – Lisette Stenberg

”Det är olagligt!”

Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C), som ställs mot väggen i ”Uppdrag granskning” skriver på Twitter:

”Av de 120 mkr ug påstår vi gett till LIF gick 70 mkr till ny friidrottsanläggning, konstgräsplan, p-platser med mera som vi fortfarande äger. LIF-stöd?

Och vidare:

”Jag pantsatte aktier som säkerhet för ett lån till LIF. Det är olagligt! Kollade med jurist, blev fel ändå. Skäms. Aktierna dock åter 2011”.