Kommunpampens kritik mot klubben

”Leksands IF gav oss inte den information vi borde ha fått”

Foto: SVT
Göran Wigert.
HOCKEY

Leksands kommunchef Göran Wigert fick stark kritik efter SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Själv skyller han ifrån sig – på Leksands IF.

– Leksands IF gav oss inte den information vi borde ha fått, säger han till DT.

”Uppdrag granskning” på onsdagskvällen, om Leksands kommuns sätt att gynna skuldtyngda Leksands IF, rörde upp känslor hos tittarna.

Många debatterade ämnet i Sportbladets chatt och även i sociala medier som Twitter. Kommunchefen Göran Wigert, som pressades hårt i programmet, fick stark kritik.

– Vi tar till oss, absolut. Vi är offentliga och vi ska granskas. Det är rätt, men vi tycker inte att hela bilden har framkommit och framför allt inte vad gäller de ekonomiska delarna, säger Wigert till Dalarnas Tidningar.

”Blir en soppa av det”

Det föreningsbidrag om en miljon kronor i fem år som klubbades igenom i kommunfullmäktige 2011 är en punkt som Wigert enligt DT medger inte känns bra.

– När vi gav det första bidraget fick vi signaler att det var bra, att allt var löst. Men det känns inte riktigt bra, vill jag säga. För drygt ett år senare kom LIF tillbaka och hade en ekonomisk kris. Det känns ju konstigt.

Han menar att Leksands IF vilseledde kommunen.

– Krisen måste ha varit större redan då, när vi gav det första bidraget. Det hade varit bättre med ett paket vid ett tillfälle, i stället för att komma en gång och sedan komma tillbaka ett och ett halvt år senare och begära mer pengar. Det blir en soppa av det. Jag förstår att skattebetalare och kommuninvånare tycker ”vad håller ni på med?”.

”Vi blev inte tillfrågade”

Leksands IF skriver på sin hemsida:

”Kommunen har, redan innan programmet sänts, svarat upp och pekat ut en del faktafel via sin hemsidan www.leksand.se. Från Leksands IF:s håll har vi, efter att ha sett programmet, inget att tillägga till det som kommunen skriver. Däremot konstaterar vi att vi gärna fått komma till tals, i synnerhet kring rekonstruktionen och dess innehåll. Vår medverkan har dock inte blivit tillfrågad av producenterna bakom programmet”.