”Han försöker skrämma folk”

Utrensning i truppen och hård ledarstil – så byggde Tommy Salo ett lag för elitserien

1 av 2
ELITSERIEN NÄSTA Leksand blir förmodligen klart för elitserien i dag – tre år efter att Tommy Salo tog över som sportchef.
HOCKEY

Han hyllas för nybygget och beskrivs som anledningen bakom Leksands lyft.

Men alla uppskattar inte sportchefen Tommy Salos ledarstil.

– Det är ju ett icke-ledarskap om man bara skrämmer och skäller på folk, säger förre tränaren Niklas Eriksson.

Anders Doverskog.

Efter misslyckande på misslyckande är Leksands IF i praktiken tillbaka. Under sin tuffaste säsong ekonomiskt sett har klubben lyckats med det man inte klarat av de senaste sex åren – att ta steget upp i elitserien. Vägen dit har varit en berg- och dalbana med sparkade spelare, en ekonomisk kris och sportsliga fiaskon.

Mitt i stormens öga har sportchefen Tommy Salo stått bergfast.

– Han har betytt oerhört mycket för klubben. Han har gjort det andra har pratat om och byggt en bred trupp med spelare som fansen älskar att se på. Salo är den främsta ingenjören bakom det laget som har byggts, säger klubbdirektören Anders Doverskog.

”En brytpunkt”

Salo värvades från Oskarshamn till Leksand i november 2010. Ett år senare tog han själv plats i båset för att stötta nye tränaren Andreas Appelgren. Det var där och då det stora steget mot elitserien togs.

– Vändningen kom när Salo kom in och ställde sig i båset, där blev det en tydlig brytpunkt. Sedan dess har det bara varit framgångar, säger Doverskog.

Leksand hade haft en lång historia av satsningar på utländska stjärnor som floppat. Men med Salo vid rodret var det slut på dyra spelarvärvningar.

Framgångarna har dock inte kommit gratis. Flera personer har offrats på vägen. Totalt har 24 spelare fått lämna Leksand sedan Salo tog över. Men mest uppmärksamhet väcktes när tränarna Christer Olsson och Niklas Eriksson, som vunnit VM-guld respektive OS-guld med Salo som spelare, sparkades i november 2011.

”Jag vill inte verka bitter”

Klubbdirektören Doverskog beskriver det som vändningen. Men alla håller inte med om att Salos ledarstil är rätt väg att gå.

– För att sammanfatta kan man säga att vår syn på ledarskap inte är densamma. Jag försöker att jobba med människor, inte skrämma dem. Det är ju ett icke-ledarskap om man bara skäller på folk, säger Niklas Eriksson.

Kan du utveckla det?

– Det är ju ingen hemlighet att han använder det sättet och försöker att skrämma folk.

Både spelare och ledare?

– Ja. Jag har själv råkat ut för det och sett flera gånger att det hänt. Jag vill inte verka bitter och det är jag inte. Det är fantastiskt roligt och bra att Leksand går upp i elitserien, men ett sådant ledarskap är ingenting jag står bakom.

Hur är er relation i dag?

– Jag har tränat Erik de la Rose nu och han har inte hört av sig en enda gång för att höra hur det går för Erik, trots att det är en av Leksands mest lovande backar. Det får du tolka hur du vill.

Flera spelare som fått lämna Leksand har också beskrivit Salos ledarstil som hård.

– Det håller jag med om att han är. Jag hade inte så mycket med honom att göra. Det var mest efter säsongen när jag i stort sett bara fick höra att han inte trodde på mig, säger David Åslin som fick lämna Leksand inför förra säsongen.

Men det finns också spelare som gillar sportchefens temperament.

– Han är en vinnarskalle och ställer höga krav. Han är målinriktad och det krävs för att bli framgångsrik och ibland behöver du kritik för att ruskas om, säger lagkaptenen Gabriel Karlsson.

Granskningen störde inte

Framgångsreceptet för Leksand den här säsongen har varit att de fått behålla stora delar av truppen och många egna produkter med Leksandshjärta har klivit fram. Dessutom har spelare som ratats i andra klubbar som Johan Ryno, Jacob Blomqvist, Pär Edblom och Oscar Alsenfelt plockats in.

– Salo har verkligen haft en idé med laget och gjort ett bra jobb med att få ihop det. Han, likväl som vi i laget, har jobbat målinriktad och det har gått jättebra, säger Karlsson.

Leksands uppladdning inför kvalserien stördes dock av Uppdrag gransknings program om klubbens ekonomi och kommunens skattestöd. Men det var ingenting som syntes på isen. Tvärtom.

Och nu är Leksand bara ett osannolikt mirakel från att missa elitserien.

Åsikterna om Tommy Salo går isär. Men med den hårde sportchefen vid rodret är Leksand äntligen tillbaka i hockey-Sveriges finrum.

Sportbladet har sökt Tommy Salo för en kommentar.

24 SPELARE & TVÅ TRÄNARE HAR FÅTT GÅ

  Spelare som lämnat under Salos styre

Patrick Galbraith, 27, mv, Slovan Bratislava

Tommy Enström, 26, b, Tingsryd

Stefan Erkgärds, 28, b, Vita Hästen

Jean-Luc Grand-Pierre, 36, b, Malmö

Antti Hulkkonen, 35, b, Örebro

Kenny Källström, 23, b, Karlskrona

Kimmo Lotvonen, 37, b, slutade

Eric Moe, 25, b, Sundsvall

Johan Alcén, 25, f, Mora

Henric Andersén, 21, f, Dijon

Jared Aulin, 31, f, Örebro

Daniel Hermansson, 30, f, Almtuna

Johan Hägglund, 30, f, Värmdö

Martin Karlsson, 22, f, Almtuna

Tomas Kollar, 30, f, Malmö

Ken Andre Olimb, 24, f, Karlskoga

Jesper Ollas, 28, f, Brynäs

Victor Rask, 20, f, Calgary Hitmen

David Åslin, 23, f, Troja-Ljungby

Spelare som kommit och gått

Mads Bödker, 25, b, Malmö

Alexander Deilert, 24, SC Riessersee

Stefan Gråhns, 30, Almtuna

Kristian Luukkonen, 28, Montpellier

Lucas Sandström, 23, Asplöven

Sparkade tränare

Christer Olsson, 42

Niklas Eriksson, 44

* Fotnot: Klubben är den som spelaren gick till när han lämnade Leksand.