Salo: ”Det blev en olycklig situation”

Leksands nyförvärv kunde ha stoppats – men är nu spelklar

Foto: TT
Veli-Matti Savinainen.
HOCKEY

En KHL-klausul kunde ha stoppat Leksands värvning av Veli-Matti Savinainen, 28.

Men nu är saken åtgärdad.

– Det känns bra, det här blev bara en olycklig situation, säger Leksands sportchef Tommy Salo till Dalarnas Tidningar.

I helgen presenterade Leksand sin senaste och också tyngsta värvning. Finländske forwarden Veli-Matti Savinainen, 28, med bland annat två VM-turneringar på meritlistan, har skrivit på för den här säsongen.

Men i kontraktet fanns en klausul som innebar att landslagsforwarden under säsongen har rätt bryta och flytta tillbaka till KHL. Eftersom det inte är tillåtet med korttidskontrakt kunde SHL ha stoppat övergången.

– Det finns vissa kriterier som du måste följa när du skriver kontrakt med en spelare i SHL. Ett är att det inte får förekomma några KHL-outs eller andra klausuler som ger dem rätt att bryta spel. Nu fick vi i en indikation om att det förekom en sådan klausul i Savinainens fall, och då är inte avtalet korrekt, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till DT.

”Ser fram emot att spela”

Leksands sportchef Tommy Salo kände inte till regeln. Men enligt Salo är allt i Savinainens kontrakt nu i sin ordning. Kontraktet är ändrat till ett ”rakt” ettårskontrakt, utan den tidigare KHL-klausulen.

– Allt är ordnat och klart. Det var inga konstigheter egentligen. Ett kontrakt ska vara tydligt och enkelt. Man fick inte ha en klausul för en viss sak, säger Salo

Veli-Matti Savinainen beräknas spela i torsdagskvällens träningsmatch mot Örebro.

– Jag ser fram emot att spela, säger Savinainen till Leksands hemsida.