”Svårt att överleva i Leksand”

Nu vädjar fansen till Salo

Foto: BILDBYRÅN & MAGNUS LIAM KARLSSON
HOCKEY

Nyheten att Tommy Salo, 43, i vrede valde att säga upp sig slog ner som en bomb.

Orsaken till avhoppet ska vara vd:n Kjell Kruse, 49.

Klubben hoppas nu kunna rädda situationen med ett krismöte i dag.

– Stanna Tommy, du behövs, vädjade fans i natt.

Förra SHL-säsongen var en succé för Leksands IF. Sportchef Tommy Salo hyllades för sitt lagbygge och optimismen spirade.

Men årets säsongsöppning har varit bedrövlig med fyra raka förluster i serien.

Sportchef Salo har under sin tid i klubben gjort sig känd för att många gånger gå sin egen väg, varit för rak och inte alltid varit så lätt att samarbeta med.  De har också varit en stor anledning till att han fått många mot sig. En sak som bland annat rörde upp känslorna internt var när Salo efter förlusten mot Brynäs kritiserade lagkapten Johan Ryno i medierna.

”Jättebra kompisar”

I går kom ytterligare en smäll i krisarbetet när Tommy Salo meddelade sin avgång – på grund av interna stridigheter. 

– Kjell Kruse är anledningen. Det går inte att samarbeta med en person som lägger sig i precis allt, förklarade Salo för Dalarnas Tidningar.

– Jag är riktigt förvånad. Vi har blivit jättebra kompisar, kontrade Kruse till Nya Wermlands-Tidningen.

Även Johan Ryno blev förvånad över avhoppet.

Hur påverkar det er spelare?

– Förhoppningsvis som det varit i tidigare klubbar jag varit i när det blåst lite: det brukar ha en positiv effekt på gruppen. Man går ihop och det blir lite vi mot dem, säger Johan Ryno.

Kom det helt oväntat för dig?

– Ja, det gjorde det.

Än är dock inte sista ordet sagt i soppan. 

I dag har Leksand kallat till krismöte för att rensa luften och klubben har goda förhoppningar om att sportchefen ska ändra sig. Salo ska också, enligt Sportbladets uppgifter, ha känt att han handlade lite för mycket i affekt.

– Jag ska ha ett möte med ordförande Anders Holst och Kjell Kruse, bekräftar Salo för Sportbladet.

– Vår förhoppning är att Tommy blir kvar, säger Anders Holst.

Bandyprofilen Kjell Kruse utsågs till vd i juni då Anders Doverskog inte fick förnyat förtroende av styrelsen.

2 000 underskrifter

Enligt Sportbladets uppgifter kom uppsägningen av Doverskog som en överraskning för Salo. 

Trots den sportsliga succén med Leksand kände han sig motarbetad och ifrågasatt av delar av klubbledningen. Att det enbart handlar om ett missnöje mot Kruse, som Salo sa efter sin avgång, ska inte vara hela sanningen kring avhoppet. Salo har känt att många, inte bara Kruse, har ifrågasatt honom.

– Det är svårt att överleva i Leksand. Du ska klara av att bli populär hos så många: bland de som varit med förut, hos spelarna, publiken och bland fansen. Du ska göra väldigt mycket rätt, säger en källa till Sportbladet.

Men misslyckas dagens medlingsförsök måste Leksand se sig om efter en ny sportchef mitt under brinnande SHL-spel.

För Leksands supportrar kom Salos besked som en chock. I natt hade över 2 000 fans skrivit på en namn­insamling på sociala medier för att behålla den uppskattade sportchefen.

– Stanna Tommy, du behövs, skrev flera supportrar.

Leksands tunga höst

11 september: Leksand–Färjestad 1–2

Premiären hemma i Tegera Arena var Leksands ändå till

andra hälften av den tredje perioden. Hemmaledningen 1–0 förvandlades då till 1–2 genom två slumpmål från Färjestad. Avgörandet kom efter 19.03.

13 september: Brynäs–Leksand 4–1

Leksand avlossade 36 skott mot Brynäs 17-årige målvakt

Felix Sandström, men bara en puck hittade in i mål. Coachen Andreas Appelgren var besviken. ”Jag hade räknat med åtminstone en seger på de här två första matcherna”.

15 september: Salo sågar lagkapten Ryno

Efter de två inledande förlusterna ryter sportchefen Tommy Salo till i lokalpressen.

– Nu är smekmånaden över. Nu gäller det att köra rakt in i kaklet och blåstället ska på. Det gäller samtliga spelare, säger Salo till Dalarnas Tidningar.

Lagkaptenen Johan Ryno får ta emot en personlig salva.

– Vi måste få i gång Ryno helt och hållet. Det gäller bara att han tar sig i kragen och ser till att alla kör åt rätt håll och att vi börjar vinna hockeymatcher, säger han till Dalarnas Tidningar.

17 september: Djurgården–Leksand 4–1

Över 13 000 i Globen fick se hemmalaget Djurgården vinna välförtjänt med 4–1. ”Vi skjuter ju en hel del, men inget händer”, sa Johan Ryno.

20 september: Leksand–Skellefteå 0–2

Krisen fördjupas efter ännu en förlust, denna gång hemma mot regerande mästaren Skellefteå. Leksand blir därmed det åttonde laget genom historien att inleda en säsong med fyra raka förluster. ”Jag tycker nästan synd om spelarna”, säger tränaren Andreas Appelgren.

22 september: TOMMY SALO AVGÅR

Chockbeskedet kom i går: Tommy Salo lämnar sitt jobb som sportchef. ”Kjell Kruse är anledningen. Det går inte att samarbeta med en person som lägger sig i precis allt”, sa Salo till Dalarnas Tidningar.

23 september: KRISMÖTE

Ett möte mellan Tommy Salo, ordförande Anders Holst och vd Kjell Kruse ska försöka lösa problemen och få Salo att stanna som sportchef.