”Är inte världens starkaste person mentalt”

Så säger hockeyprofilerna om Salos sågning av lagkaptenen

Tommy Salo, sportchef Leksand.
HOCKEY

Tommy Salo valde att hänga ut Johan Ryno och menade att Leksandskaptenen är ett av problemen i lagets katastrofala säsongsstart.

Då får sportchefen svidande kritik från vissa håll.

Sportbladet har ringt runt till fem hockeyprofiler och ställt den enkla frågan:

Rätt eller fel av Salo?

Tomas Jonsson, tidigare NHL-back med nio säsonger i Leksand.

– Vissa spelare blir bättre av att bli uthängda och vissa blir sämre. Det är ingen rolig grej, det här. Men man måste känna till hur personen reagerar. Salo känner ju sin lagkapten så han måste väl vara stark. Dessutom har Salo varit i USA länge och där är sånt här vardagsmat.

Hade du kunnat göra likadant?

– Det hade jag säkert kunnat gjort, men inte i det här läget. Inte i den situationen Leksand befinner sig i.

Hur mycket svider det i ditt Leksandshjärta just nu?

– Det är naturligtvis jobbigt. Men samtidigt sa jag redan innan säsongen att Leksand får nöja sig med en placering på tabellens under halva. Klubben har haft högre tankar om sig själva än vad de borde haft. I fjol var Leksand bara inne i ett stort stim, med otroligt bra målvakt som räddade laget och puckarna trillade in framåt i rätt lägen också.

Börje Salming, legendarisk NHL-back

– Vem är Ryno? Jag är egentligen för lite insatt i det här. Men generellt känner jag att man bör lösa det internt.

Du har spelat länge i NHL där det är en hård mentalitet - har du själv blivit uthängd offentligt?

– Nej, aldrig. Eller, kanske någon gång. Men då har det varit befogat.

Vad bör Salo ha gjort i stället?

– Både Salo och Ryno borde ha pratat ut internt. Inte gå ut i tidningen och snacka skit.

Pär Bäckman, mångårig tränare i högsta serien

– Man kan inte gå ut och hänga ut en spelare på det här sättet. Han (Ryno) har blivit vald till lagkapten och är inte heller världens starkaste person mentalt. Han behöver stöd.

Vad skulle du ha gjort?

– Om jag inte varit nöjd med någon spelare hade jag åtminstone inte sagt det i tidningen. Leksand har nog med problem redan och nu blir det bara mer oroligt i klubben.

Hur ser du på Leksands framtid?

– Det är ju sex, sju nyförvärv som inte är tillräckligt bra. Det är svårt att göra sig av med allihopa. Det ser mörkt ut för Leksand, de kommer vara förankrade i botten.

Johan Davidsson, klubbikon i HV 71 och assisterande sportchef:

– Det är omöjligt för mig att svara på om det var rätt eller fel. Jag är inte insatt i deras process. Men det är definitivt inte bra att hänga ut någon enskild spelare, på något sätt.

Hur hade du reagerat?

– Om jag hade rent mjöl i påsen, gav allt i varje match, men inte fick ut det jag önskade så hade jag varit beredd på kritik. Men öga mot öga, i sådana fall. Inte officiellt. Då hade jag inte reagerat jättepositivt.

Har du själv blivit uthängd?

– Jag tror mer eller mindre att alla spelare har blivit uthängd. Det är inget nytt. Men som jag uppfattat det handlar det här med Ryno om något väldigt personligt. En förlust beror aldrig på en person, så är det inte i lagidrott.

Hardy Nilsson, dubbel svensk mästare som tränare i Djurgården och tidigare förbundskapten för Tre Kronor:

– Jag lägger mig inte i vad Salo säger, men han har säkert täckning för det han sa.

Hur reagerar man som spelare?

– Det får du fråga Ryno om. För jag tror att det är från person till person, från situation till situation.

Har du själv blivit uthängd?

– Nä, inte vad jag kommer ihåg.

Wikegård: Stora problemet är Appelgren

Efter att ha asfalterats av Luleå valde Tommy Salo att ge sin lagkapten ännu en känga.

Nu får Leksands sportchef kritik av Niklas Wikegård.

– Hade jag suttit i omkädningsrummet, slagit upp tidningen och fått se att sportchefen sågar av benen på Ryno en gång till, så skulle jag inte ha varit glad, säger hockeyexperten i sin videoblogg.

Redan ett par omgångar in i säsongen gick Tommy Salo ut och krävde mer av Johan Ryno och gav lagkaptenen kritik för sitt spel.

Det gav inte särskilt stor effekt. Kaptenen är fortfarande poänglös och laget har fortsatt att rada upp förluster.

Och i går kom det verkliga dråpslaget:

0–8 hemma mot Leksand.

Då väljer Salo att gå ut och såga Ryno ännu en gång och berättade för Sportbladet efter förnedringen mot Luleå att "problemet är spelaren med minus sju och kaptensbindeln".

”Tro på sig själv”

Smockan får hockeyexperten Niklas Wikegård att plocka fram motorsågen och Leksandssportchefen får äta några syrliga kommentarer.

– Det stora problemet som jag ser det, som gammal tränare själv, är Andreas Appelgren. Han ska jobba och arbeta med Johan Ryno som för några år sedan var en duktig allsvensk spelare som misslyckats i SHL, säger Wikegård i sin videoblogg.

– Sedan hade han (Ryno) en bra säsong i fjol, fick göra debut i Tre Kronor och nu är han nere och skrapar i botten igen. Det är Andreas som måste förstärka beteendet och få den här killen att tro på sig själv.

Wikegård väljer att ifrågasätta samarbetet i Leksandsledningen.

– Det blir inte bättre av att Tommy Salo, som är sportchef, går ut och hänger ut den här spelaren. Jag undrar om Andreas Appelgren och Tommy Salo pratar samma språk? Det är något jag är starkt kritiskt till.