Beskedet: Ryno slipper straff

”Var inget lätt beslut”

HOCKEY

Johan Ryno crosscheckade Modos Simon Önerud i ansiktet.

Men Leksands lagkapten slipper avstängning:

– Det var inget lätt beslut, men jag har bestämt att inte anmäla till disciplinnämnden, säger domarbasen Peter Andersson.

Johan Ryno.

Det var i tredje perioden i lördagens match mellan Modo och Leksand som situationen inträffade. I samband med en blockering vid Leksands mål fick Simon Önerud en crosschecking i ryggen av Brian Connelly och sedan en i ansiktet av Johan Ryno.

Domarna gav Connelly två minuter för crosschecking medan Ryno klarade sig helt utan utvisning. Önerud fick ont men kunde spela vidare.

– Alla kan konstatera att det givetvis skulle ha varit åtminstone två minuter på Ryno, kanske även ett game misconduct (lindrigare varianten av matchstraff), säger Peter Andersson.

”Förmildrande omständigheter”

Händelsen har granskats och Peter Andersson har i efterhand möjlighet att anmäla händelsen till disciplinnämnden, men domarbasen väljer att inte gå vidare och anmäla Ryno.

– Händelsen har varit uppe i både Situationsrummet och hos Referensgruppen. Efter det har jag tagit beslutet att inte anmäla till disciplinnämnden.

– Det fanns lite förmildrande omständigheter som gjorde att jag inte gick vidare. Bland annat att Önerud först får en crosschecking i ryggen som gör att han tappar balansen och ramlar mot Ryno. Och även att Önerud kunde spela vidare. Samtidigt vill jag klargöra att det vi i första hand bedömer är handlingen, sedan eventuell konsekvens av handlingen, säger Peter Andersson.

Var ni eniga?

– Vi är alltid eniga, haha.

Var det ett svårt beslut?

– Vi tuggade runt det lite grann, det var inte självklart från början att inte anmäla. Vi gjorde verkligen ett noggrant ärende av det här.