I potten: SHL-plats – och 35 miljoner

HOCKEY

Insatserna är höjda till max.

En enda match avgör SHL-ödet för Leksand och Malmö – och i potten ligger 35 miljoner.

– Vi har en väldigt stor kostym om vi skulle åka ur, säger Leksands klubbdirektör Kjell Kruse.

Experterna: Laget vi tror på och vill ha upp!

Det går nästan inte att överdriva betydelsen av det sjunde och avgörande mötet mellan Leksand och Malmö.

Efter årets generösa uppflyttningsmöjligheter så minskar chansen till SHL-avancemang från och med nästa år och då vill ingen av klubbarna sitta med Svarte Petter i Hockeyallsvenskan.

– Vi har varit i allsvenskan ganska mycket och vet ­ungefär vad man kan räkna på. Vi räknar med ett ­inkomstbortfall på 35 miljoner, säger Kjell Kruse.

Leksand har en spelarbudget på 40 miljoner i SHL. Skulle man halka ner i allsvenskan så rasar den ner till cirka 10 miljoner, säger Kjell Kruse.

”Är kallblodigt”

– Merparten av våra spelare har SHL-kontrakt som upphör att gälla om vi åker ur. Oavsett vad som sker i morgon är det ett tungt ­arbete som väntar för den sportsliga sidan, men det arbetet blir mycket tuffare och hårdare om vi spelar i allsvenskan i stället för SHL, det är helt klart.

Hur är det att gå runt med vetskapen att hela verksamheten kan förändras över en match i morgon?

– Man vet ju spelets regler. Det är bara en sport, men den här sporten är kallblodigt rättvis.

”Beroende av SHL”

Leksand som ort och klubb har kommit tillbaka många gånger, orkar ni resa er en gång till om ni skulle åka ur?

– Jaja, det tror jag. Hockeyn är starkare än så här, men i allsvenskan lever man i helt annan ekonomisk kostym. Tittar man på arenan och vår ungdoms- och juniorverksamhet så är vi beroende av att vara i SHL. Vi har en väldigt stor kostym om vi skulle åka ur.

FAKTA

LEKSAND OCH MALMÖS MÖRKA 2000-TAL...

Leksands negativa kval:

2001: Degraderas

■ ■ Slutar fyra i kvalserien, fyra poäng upp till tvåan Linköping.

2004: Degraderas

■ ■ Slutar fyra i kvalserien, tre poäng upp till tvåan Mora.

2006: Degraderas

■ ■ Slutar femma i kvalserien, elva poäng upp till tvåan Skellefteå.

Malmös år efter degraderingen:

2008: Trea i kvalserien.

2009: Missar kvalserien.

2010: Missar kvalserien.

2011: Missar kvalserien.

2012: Missar kvalserien.

2013: Missar kvalserien.

2014: Fyra i kvalserien.

MATS WENNERHOLMS PÅ LAGEN

LEKSAND

Målvakt

Leksand satsar på Oscar Alsenfelt oavsett hur han spelat. Men Alsenfelt har inte varit i närheten av den storform som gjorde honom till Leksands frälsare och en av SHL:s bästa målvakter i fjol. Och nu mot Malmö har han sett direkt skakig ut.

Backar

Det är snudd på underkänt här efter insatsen mot Malmö senast. Linus Hultström är en toppback offensivt, men Kevin Kapstad verkar spela helt utan självförtroende just nu. I övrigt känns det ganska stabbigt och otajmat.

Forwards

Det var en smäll att Mattias Ritola försvann tidigt i matchserien. Bäst både framåt och bakåt bland Leksands forwards. Johan Ryno ser ut att lida av sin ryggskada och då finns inte många härförare kvar att kasta in.

Tränare

Sjur Robert Nilsen kom in sent och tog över, men det går knappast att anklaga honom för att ha fått ordning på spelet. Nu senast såg Leksand virrigare ut än någonsin. Men välmeriterad norrman, som inte hunnit sätta sin prägel på laget.

MALMÖ

Målvakt

Niko Hovinen har varit bra sedan han kom till skåningarna, men långt ifrån någon levande vägg. Men han har ändå gett försvarsspelet en trygghet som inte fanns tidigare och har starkt bidragit till att Malmö ändå spelar om en SHL-plats idag.

Backar

Malmö har två toppbackar i Jens Olsson och Nils Andersson som båda håller SHL-klass. Stabilt i övrigt, men de här två kan avgöra matcher på egen hand. De ligger tvåa och trea i Malmös interna poängliga i direktkvalet och kan bli ett segervapen.

Forwards

Hade otur och fick sin kanadensiske poängkung Joey Tenute skadad i slutet av säsongen. Grundseriens målkung Frederik Storm har också försvunnit i direktkvalet, men Jens Jakobs och Mattias Persson har klivit fram som matchvinnare.

Tränare

Björn Hellkvist styr Malmös forwards från båset och är väl den som basar, även om Mats Lusth står kvar som huvudansvarig. Men någon succé går det inte att tala om ännu, även om det kan svänga redan i kväll på just den punkten.