”En fullsatt arena mitt i en bondby”

Stanley Cup-mästaren hyllar Leksand

Ric Jackman, till vänster, har spelat i nio klubbar sedan Stanley Cup-titeln med Anaheim Ducks 2007.
HOCKEY

Han har vunnit Stanley Cup och spelat hockey över hela världen.

Men det finns en plats Ric Jackman tyckte var riktigt märklig.

Leksand.

Maten i Japan var konstig, klubblaget i Ungern Szekeshfehervar omöjligt att stava till och mottagandet i Skottland mäktigare än något annat. Ric Jackman har hunnit uppleva en hel del sedan Stanley Cup-titeln med Anaheim Ducks 2007.

”50 fulla bussar”

Skotska Braehead Clan blir 37-åringens nionde klubb i nio olika länder sedan vinsten. En av platserna som satt djupast avtryck är Leksand – där backen spelade allsvensk hockey 2008-2009.

– Jag studsade runt i Sverige en period och spelade i några riktigt små städer med bara 200-300 invånare. Leksand var en av dem, med skillnaden att det mitt i staden finns en arena med plats för 18 000 åskådare som är fullsatt varje kväll. Det kunde stå 50 bussar fullpackade med supportrar utanför arenan. Det var en helt galen atmosfär på isen. Sedan klev du av rinken och befann dig i en bondby. Folk strömmade in från alla möjliga platser. Det är tveklöst en av de mest intressanta platserna jag spelat på, säger Jackman i en intervju med ESPN.

”Slogs med varandra”

Även fast minnena av Leksands hemmaaren Tegera Arena, med plats för 7 650 åskådare, verkar vara lite väl pampiga så är det ändå en annan liga som imponerat extra mycket på kanadensaren. Den schweiziska.

– Några av arenorna i den ligan har plats för 17 000 åskådare – det är NHL-arenor. Du får den där nordamerikanska känslan från fansen, med skillnaden att de är betydligt närmare. De väntar utanför och sjunger vid bussen. Sedan kommer det andra lagets supportrar dit och börjar slåss. Det var en erfarenhet som öppnade mina ögon.