Haukeland stor hjälte i derbyt

Avgjorde i sista perioden inför storpublik i Globen

HOCKEY

Han fick reda på att han skulle stå i sista stund.

Sedan blev Leksands målvakt Henrik Haukeland stor hjälte i Daladerbyt i Globen.

– Jag njöt varje sekund här inne, säger han.

Frans Tuohimaa skulle egentligen vakta kassen mot Mora, men på grund av skada fick Henrik Haukeland hoppa in i sista stund.

Inför 12 525 personer i Globen spikade Leksandsmålvakten igen.

Det var en riktig publikfest, men det dröjde innan supportrarna fick se några mål.

Det var först i den tredje perioden som Leksand kunde spräcka nollan efter hård Morapress. Tobias Ericsson satte 1-0 sju minuter in och mindre än minuten senare ökade William Wikman på framför Leksands klack.

– Morafansen har ingen chans mot vår klack. Den är tre gånger större, det är så härligt. Jävligt härligt att få göra det framför ögonen på dem, säger han till C More.

”Kan inte få det bättre”

Mora fick ett bra läge att reducera när Tobias Forsberg åkte ut till Leksands stora ilska med fem minuter kvar. Men halvminuten efter att Leksand blivit fulltaligt kom i stället 3-0.

Alexander Deilert tappade pucken framför mål, Brock Montpetit snappade upp den och punkterade definitivt matchen.

Inhopparen Haukeland var lyrisk efter segern.

– Frans (Tuohimaa) har problem med en skada. Han provade på värmningen och då kändes det okej för honom, men sedan gick det inte och jag fick beskedet att jag skulle spela när vi kom till Stockholm. Det var bara att ställa om, säger Haukeland.

Hur var det?

– Jag förbereder mig likadant till alla matcher. Men i går sa de att de kunde hända att jag skulle stå. Frans har spelat jättebra och jag hade ju förståelse för att jag inte skulle spela egentligen.

”En besvikelse”

Den 21-årige norrmannen fick också briljera inför 12 525 åskådare, merparten Leksandsfans i ett kokande Globen, och pallade trycket i slutskedet när Mora fick tre raka möjligheter i spel fem mot fyra.

– Vi spelade ett jättebra försvarsspel och jag fick sköna skott på mig. Fri sikt. Speciellt i tredje perioden hade jag mycket att göra, säger Haukeland och avslutar med en hyllning till alla dalmasar som fyllde Globen.

– Det var helt fantastiskt.

I Mora var besvikelsen stor efter förlusten.

– Tills de gjorde mål var det en jämn match, jag tycker att vi gjorde det bra. Vi hade lätt kunnat vara dem som tog ledningen. Men när de fick de första förändrade det matchen, vi kunde inte komma tillbaka. En besvikelse, men man måste ge cred till dem, de spelade väldigt fysiskt, säger tränaren Jeremy Colliton till C More.

ARTIKELN HANDLAR OM