”Vi blir jävligt farliga i ett kval”

Johan Porsberger
HOCKEY

Leksand tog en dramatisk seger i derbyt mot Mora.

En seger som gav så mycket självförtroende att man nu vågar blicka hela vägen mot SHL.

– Jag tycker vi har kapacitet, vi har jävligt bra spets och bra spelare i hela laget, säger Johan Porsberger.

Mora kom till Leksand med två av tre derbysegrar i år, årets enda tidigare derbyvinst i Tegera Arena och en lysande form.

Och till en början såg det ut som man skulle kunna utropa sig bäst i Dalarna sett över grundserien också. Andreas Stene avslutade nämligen en fartfylld första period genom att påpassligt stöta in en retur till 0-1.

Men Leksand måste ha snackat ihop sig ordentligt i paus. För i andra perioden handlade allt om hemmalaget. Efter drygt sju spelade minuter kvitterade FBK-lånet Johan Olofsson som lyckades snirkla sig mellan två försvarare och peta in pucken under Jacob Johansson i Mora-målet.

Amnér bakom allt

– Det är en otroligt stark individuell prestation, berömde C Mores Harald Lückner.

Sen var det dags för Leksands back-poängkung Viktor Amnér att kliva in i handlingen. Först satte han 2-1 med ett slagskott från blå och bara minuten senare pricksköt han in en handledare till 3-1 för Leksand, hans 40:e och 41:a poäng för året.

Mora tog en timeout – men det hjälpte föga. I stället kunde Viktor Amnér bocka av poäng nummer 42 med en läcker tvåzonspassning till Anton Karlsson som spelade vidare till Johan Porsberger som kunde sätta 4-1.

"Känns jävligt bra”

Porsbergers mål blev matchavgörande efter att både Jacob Nilsson och Kevin Gagné reducerat i slutminuterna.

– Så klart jävligt skönt, det är inte bara viktiga poäng för oss utan för hela Leksand, säger Johan Porsberger som njuter av lagets fina form:

– Det känns jävligt bra, vi är inne i ett bra stim och har varit länge. Det är bra självförtroende i laget och alla vill bidra. Vi blir jävligt farliga i ett kval.

Vår krönikör Mats Wennerholm menar att ni till och med är ett tänkbart SHL-lag nästa år, håller du med?

– Ja jag håller med. Vi har kapacitet, vi har jävligt bra spets och bra spelare i hela laget. Vi har steppat upp.

”Han är outstanding”

Och oavsett om det blir SHL-spel eller inte så är Johan Porsberger säker på en sak, Viktor Amnér är redo för den serien:

– Vad ska man säga, han är nog den bästa offensiva backen jag sett om du tänker bort Erik Karlsson och John Klingberg och de där killarna, säger han och fortsätter:

– Han är outstanding offensivt. Han har ett bra spelsinne, ett sinnesjukt hårt skott, är bra på att sikta och är sjukt avig. Han kan nog bomba in 30 poäng i SHL också om han spelar där, säger Johan Porsberger.

FAKTA

Leksand–Mora 4–3 (0–1, 4–0, 0–2)

Första perioden: 0–1 (19.18) Andreas Stene (Jacob Nilsson, Kevin Gagné) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (7.37) Johan Olofsson (Alexander Ytterell), 2–1 (12.26) Viktor Amnér (Martin Karlsson, Johan Olofsson), 3–1 (13.05) Viktor Amnér (Janos Hari, Johan Porsberger) spel fem mot fyra, 4–1 (14.45) Johan Porsberger (Anton Karlsson, Janos Hari).

Tredje perioden: 4–2 (16.05) Jacob Nilsson spel fyra mot fem, 4–3 (19.43) Kevin Gagné spel fem mot tre.

Skott: 36–36 (11–13, 16–5, 9–18).

Utv, Leksand: 4x2. Mora: 4x2.

Domare: David Bergman, Stockholm.

Publik: 6 280.

ARTIKELN HANDLAR OM