Fördel Leksand på vägen mot SHL-kval

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Efter rond ett i playoffmötet mellan Tingsryd och Leksand är det LIF som sitter i förarsätet.

Lånet Johan Olofsson frälste återigen laget med ett avgörande mål – och nu är man bara en hemmaseger från att få SHL-kvala mot Modo.

– De måste vinna, så det är all press på dem. Att komma till ett fullt Tegera Arena är inte bara att göra, säger matchvinnaren till Sportbladet.

Det var två lag med helt olika uppladdningar inför playoffmötet.

Hemmalaget Tingsryd förlorade seriefinalen mot AIK med minsta möjliga marginal – medan Leksand gick vidare till playoff efter en jättekross mot Mora.

Och det blev Leksand som fick glida vidare på den positiva känslan, efter att han vänt borta mot Tingsryd och tagit hem det första mötet i bäst av tre – med en plats i SHL-kvalet mot Modo i potten.

Den åtta timmar långa bussresan tillbaka mot Dalarna var hyfsat skön.

– Den är ju lättare nu i alla fall. Men vi har inte vunnit något än, så det är ganska lugn stämning, säger Leksands Johan Olofsson.

"Aggressiva i allt vi gör"

Det var en jämn drabbning i Småland som svängde fram och tillbaka.

Anton Karlsson gav Leksand ledningen i den första perioden – i den andra kunde

Niklas Enberg kvittera för Tingsryd.

– Det är en jämn match, vi gör en riktigt bra första period, är jäkligt aggressiva i allt vi gör. I andra lyfter de sig lite och det blir jämnt. I tredje får de ledningen och lite sånt, men det är starkt att vi kan komma igen och vinna, säger Olofsson.

Det var också han, succélånet från Färjestad, som avgjorde matchen efter att Tingsryd först tagit ledningen och Janos Hari kvitterat.

"All press på Tingsryd"

Olofsson såg en lucka och sköt mot mål med nio minuter kvar. Pucken letade sig in och med 3–2-segern kopplade Leksand ett hårt grepp om playoffmötet inför returen som spelas i Leksand.

– De måste vinna nu, så det är all press på dem. Att komma till ett fullt Tegera Arena är inte bara att göra. Men jag hoppas att vi kan göra en jäkla match och avgöra det hemma, säger Olofsson.

Om ni lyckas, vad tror du om era chanser mot Modo?

– Tankarna är inte riktigt där än. Klart att det blir svårt, SHL är några snäpp högre, men jag tror nog att vi ska kunna rubba dem med.

Johan Olofsson har spelat en avgörande roll för den senaste tidens framgång för Leksand. Han stod för två fullträffar i krossen mot Mora, och har totalt gjort femton poäng på tretton matcher.

Vad säger du själv om din tid i Leksand?

– Jag trivs jättebra här, jag var här bara en halvdag innan jul och kände direkt att jag kom in bra. Det är ett jäkligt skönt gäng att spela med.

Öppnar för förlängning

Och det finns en chans att det blir en fortsättning på det lyckade samarbetet. Färjestad har nämligen sagt upp optionsåret på forwardens kontrakt.

– Jag vet inte vart jag ska vara nästa år, jag har inget kontrakt. Men Leksand är ett bra alternativ, Färjestad är också ett alternativ, säger Olofsson.

Hur ett segerrusigt Leksand roade sig under den långa bussresan? Med Melodifestivalen och pokerspel.

Vem håller du på i Melodifestivalen?

– Haha, jag vet inte om jag håller på någon. Men Samir och Viktor är ju sköna.

FAKTA

Tingsryd–Leksand 2–3 (0–1, 1–0, 1–2)

match 1 i bäst av 3

Första perioden: 0–1 (18.41) Anton Karlsson.

Andra perioden: 1–1 (11.31) Niklas Enberg (Jonathan Johnsson, Denny Kearny).

Tredje perioden: 2–1 (1.24) Kevin Ekman Larsson (Hannes Johansson, Robin Olsson), 2–2 (7.12) Janos Hari (Anton Karlsson), 2–3 (11.49) Johan Olofsson.

Skott: 32–28 (7–8, 14–12, 11–8).

Utv, Tingsryd: 2x2. Leksand: 4x2.

Domare: Peter Lyth, Tullinge.

Publik: 2 818.

ARTIKELN HANDLAR OM