Ekonomisk succé för Leksand

Foto: Bildbyrån
Kvalmatcherna blev ett jätteklipp för Leksand.
HOCKEY

Leksands IF är vinnare oavsett hur SHL-kvalet mot Modo slutar.

Lagets kvalmatcher till SHL ger föreningen ett tillskott på nästan sex miljoner kronor, plus att klubben fått en nytändning på sponsormarknaden.

– Detta är pengar som vi inte räknat med, avslöjar Christer Plars, tillförordnad klubbdirektör i Leksands IF.

Leksand har inte bara åkt en sportslig berg- och dalbana den här säsongen. Det gäller också ekonomin. I höstas, när laget låg sist i allsvenskan, genomgick föreningen samtidigt ett ekonomiskt stålbad genom att på ett år spara kostnader från 100 till 50 miljoner kronor. Målet för Leksands ledning var att den 22 februari kunna presentera en budgetprognos i balans.

– När vi gjorde den budgeten räknade vi inte med några matcher efter grundserien, erkänner Christer Plars.

”Det betyder mycket”

Resultatet blev en dröm för klubbledningen.

Laget har vägrat att ge sig och kan via kvalserie, samt möten mot Tingsryd och Modo notera sju oplanerade hemmamatcher. Enligt Christer Plars innebär en fullsatt arena cirka en miljon extra till klubbkassan. Det innebär ett tillskott på nästan sex miljoner kronor. Pengar som är extra viktigt för Leksand, som inför nästa säsong blir av med SHL-fallskärmen på just sex miljoner kronor.

– Dessa oväntade intäkter betyder mycket inför kommande säsong, säger Christer Plars, som inte vill bekräfta om det också tillför bonus i nästa säsongs spelarbudget.

– Jag kan i stället bekräfta att den fina avslutningen ökat intresset för oss bland våra sponsorer. Det är lika viktigt i vår ambition att vara tillbaka i SHL senast 2019, då klubben fyller 100 år.

TT