Bok avslöjar spelet bakom Miracle on Ice

Foto: Jimmy Wixtröm
HOCKEY

Leksand skapade vad många kallade det nya "Miracle on ice" när man tog steget upp till SHL.

Men hur nära var egentligen Leksand att gå i konkurs i november? Hur jobbade styrelsen, och hur såg spelarna på det hela?

Klubben väljer nu att avslöja spelet bakom 'miraklet' i en bok.

– Det är många som öppnar sig och lägger korten på bordet, säger marknadschefen Patric Skoglund.

Leksand låg efter en blytung start av säsongen länge i botten av den allsvenska tabellen.

I november fick tränarna Sjur Robert Nilsen och Johan Rosén sparken – och ersattes av Per-Erik "Perra" Johnsson.

Klubben uppgavs också vara nära konkurs.

Vändningen var nästintill osannolik. Och i våras kunde laget med "Perra" i spetsen fira en SHL-plats efter att ha vunnit över Modo i kvalet.

Nu väljer Leksand att dokumentera idrottsmiraklet genom en bok. Man kommer bland annat få veta hur nära konkurs Leksand egentligen var i november, hur styrelsearbetet gick till och om tränarbytena under säsongen. Tränare, ledare, styrelsen och spelare kommer att berätta.

"Det avslöjas väldigt mycket"

– Vi känner från föreningen att det är många som är nyfikna och vill veta vad det egentligen var som hände i föreningen. Vi kommer till och med släppa på banksekretessen, vilket jag inte tror är så vanligt. Det avslöjas väldigt mycket i boken, säger marknadschefen Patric Skoglund.

Boken som Skoglund uppskattar landar på över 200 sidor, skrivs av författaren Daniel Nilsson Padilla, och kommer släppas 22 september – samma dag som Leksand har premiär hemma mot Djurgården.

ARTIKELN HANDLAR OM