”De skulle bli chockade om de fick höra”

Hári om sin otroliga hockeyresa och bråket med KHK i Hockeystudions podcast

HOCKEY

LEKSAND. Han har retat gallfeber på Karlskrona.

Och kallar sina gamla tränare för psykfall.

János Hári, 24, berör var han än är – redan som elvaåring.

Hockeystudions podd berättar János Hári fascinerande resa i hockeyvärlden.

Budapest 2003.

János Hári, 11 år, har åkt skridskor under några år, bland annat i ett litet köpcentrum och han var även en talang i Budapest Stars.

Sökandet startade redan då för den ungerska pojken.

Ett sökande som fortsatt.

Och håller på.

Hur blir man bättre på hockey?

Hur blir man hockeyproffs?

Han hade Wayne Gretzky som idol och drömmen var att bli lika bra.

Sökandet nådde ett delmål när han hittade en email-adress till Anders Forsberg, lagledare för Hammarbys legendariska årskull födda 1992.

– Mamma och pappa kunde inte så bra engelska, men det kunde jag redan då, faktiskt. Jag skrev ett mejl att jag vill spela i Hammarby och på den vägen är det, säger Hari i Hockeystudions podd.

”Min famjlj hade inte så mycket pengar”

Hammarbys lagledning hade inte varit med om något liknande.

Foto: PRIVAT
Talangfyllt lag Hammarbys 92:or förlorade inte en match på tre år.

En ung ungrare ville alltså flytta upp med sin pappa, bosätta sig i en etta i Segeltorp utanför Stockholm, och spela med Hammarbys 92:or med bland annat Patrik Nemeth, Erik Gustafsson, Fredrik Claesson och Gabriel Landeskog.

Hammarby höll föräldramöte om frågeställningen och nyförvärvet. Den ungerska familjen hade inte så mycket pengar och föräldragruppen fick sponsra, ge stöd och ta hand om pojken och se till att pappa Hari fick jobb som plattsättare.

– Det var dyrt att spela med Hammarby. Bara medlemsavgiften var på 1700 kronor i månaden, plus cuper resor till bland annat Kanada. Min famjlj hade inte så mycket pengar.

Hammarby, hockeygymnasium i Karlstad, juniorhockey i Montreal och Rouyn-Noranda. Tillbaka till Modo och slutligen till Leksand.

En röd tråd genom János Hári är att han syns, märks och skapar känslor.

Det är aldrig lugn och ro.

Han kallar sin första tränare i Ungern för psykfall och förhållandet med Ulf Samuelsson var frostigt i Modo.

– Vi hamnade snett jag och Uffe. Han var en duktig tränare, men han gillade inte min attityd och han ville bestämma. Sedan körde han på stilen att de som tjänar mest ska spela och jag höll inte med. Det sa jag.

Och ni kan tänka er hur det gick mellan Hári och tuffingen Raimo Summanen i IFK Helsingfors.

– Han hade ingen respekt för människor. Jag gillar att ifrågasätta. Mycket i samhället är på ett sätt, men ingen riktigt funderar på varför det är så. Jag vill gå mina egna vägar och jag vill ha roligt, säger Hari.

”Kanske kom ut något mer”

Senaste "Hari-gate" startade i lördags när han anklagades av Karlskrona för att ha kallat Marcus Paulsson för "jävla hora".

Sa du det?

– Det stämmer inte. Eller ja. Jag vet inte. Jag sa åt honom att resa sig upp, men det kanske kom ut något mer också.

Han blir uppretad på debatten som hans uttalande banat väg för.

Vad får man säga på isen.

Janos, vad tycker du är korrekt?

– Det snackas mycket i Sverige nu om det som hände. "Så får man inte säga". Men det är idrott och alla vill vinna. De som inte varit aktiv idrottare och heller inte haft den där adrenalin-kicken ska kanske inte uttala sig. Det brinner till på isen. Frågar du 50 spelare om de hört ordet "hora" på isen så svarar de att de hört det 100 gånger eller 1000 gånger.

– När man är i en desperat situation på isen så säger man saker. Kroppen och huvudet är uppe i varv. Får du inte den där kicken på isen så spelar man heller inte bra.

Kommer du ändra dig?

– Nej, det kommer jag inte. Tycker för övrigt att jag är ganska lugn numera. Och tänk om jag skulle berätta vad andra spelare säger till mig när jag blir intervjuad i periodpauserna. "Nu är jag ledsen för att han har sagt något taskigt till mig". Man kan inte hålla på så eller resonera så. Därför förvånar mig att Pelle Hånberg gick ut och sa som han gjorde och att Sundlöv hade åsikter och var det inte Sundlöv som var nere i en spelargång och hade åsikter om Jämtin? Publiken skulle bli chockade om de fick höra snacket och de sägs värre saker än det som jag påstods säga. Alla som hållit på med ishockey och fotboll på hög nivå fattar vad jag menar.

Att vara politiskt korrekt är inte Haris bästa verktyg.

Men han står för sina åsikter alla dagar i veckan.

Och sökandet efter att bli ännu bättre på ishockey fortsätter.

Ständigt.

Foto: Tomas Ros
Janos med sin sambo Emelie.