”Kan ha varit mål”

Rönnmark osäker – trots granskning i flera minuter

Foto: JAN HEDSTRÖM
omöjligt uppdrag Här mellan stolpen och Daniel Henrikssons vänstra benskydd ligger pucken fri. Men frågan är om den är över mållinjen eller inte? Ulf Rönnmark kunde inte avgöra det. Kan du?
HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Skellefteå hade inne en kvitteringspuck – eller?

Kent McDonell var säker, men videodomaren underkände målet.

– Pucken kan ha varit inne, men det var omöjligt att avgöra. Sex kameror kunde inte se situationen, säger domaren Ulf Rönnmark.

Foto: Canal+
Rönnmark valde att videogranska.

Skellefteå jagade kvittering i slutet av tredje perioden och Kent McDonell rundade kassen och tryckte in pucken mellan LHC-målvakten Daniel Henrikssons vänstra benskydd och stolpen – hävdar han själv.

– Den var inne, säger kanadensaren bestämt.

Domaren Ulf Rönnmark stod bra till, men valde ändå att kontakta videodomaren.

– Jag tyckte inte att pucken var över mållinjen, men jag var inte helt säker. Därför ringde jag upp och kollade, för säkerhets skull, säger han till Sportbladet.

Ulf Rönnmark konfererade med videodomaren i mer än fem minuter innan han klev in på isen och slog ut med armarna.

– Vi ville vara helt säkra och det var därför det tog sådan tid. Det finns absolut ingen godtycklighet, vi måste kunna se om pucken är inne eller inte? Ser man ingenting är det inte mål, så står det i regelverket, säger Ulf Rönnmark.

Sex kameror

Videodomaren hade totalt sex olika kameror att titta på i Skellefteå Kraft Arena och inte i någon vinkel kunde man se om pucken passerade mållinjen.

– Det var helt omöjligt. Henrikssons benskydd skymde effektivt alla vinklar, så det enda vi kunde göra var att döma som vi gjorde. Teoretiskt kan pucken ha varit inne, men vi måste kunna se någonting på bilderna.

”Hento” säker

LHC-målvakten Daniel Henriksson var säker på att han hade blockerat pucken innan den gick in.

– Pucken satt fast mellan mitt benskydd och stolpen, rakt på mållinjen. Det hade krävts några centimeter till för att det hade varit mål, säger Daniel Henriksson.

Skellefteå hade otur med fler domslut under matchen. Bland annat friade Ulf Rönnmark en situation när Mikael Håkansson vräkte Jimmie Ericsson över ända – och sekunderna senare satte Teemu Aalto 4–3.

– Ett är säkert att det kommer att jämna ut sig nästa gång. Vi kan inte ha otur varje gång, säger Skellefteås tränare Hans Särkijärvi.

FAKTA

Så tog domarna sitt beslut

1) Huvudkameran, som är tv-teamets huvudsakliga kamera, är belägen på läktaren i mittzon till vänster om Daniel Henriksson.

2) Precis bredvid huvudkameran finns ytterligare en kamera.

3) I sarghörnet, till vänster om ”Hento”, i höjd med mållinjen finns en kamera.

4) En kamera sitter inne i målet.

5) I taket ovanför målet sitter en kamera som filmar mållinjen.

6) En sista kamera sitter på motsatt sida av huvudkameran.