Thornéus: Domare kan också missa ett slutspel

HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Det är dags att avliva en myt:

Bedömningsnivån är INTE samma i grund­serien som i slutspelet.

Tror ni mig inte?

Beställ en video från kvartsfinal tre mellan Skellefteå och Linköping.

Med en dåres envishet brukar domarna hävda att de dömer efter regelboken och det är fullt möjligt, men det är absolut inte samma regelbok i september som i mars – det kan vi nog alla vara överens om.

Undantaget domarna, möjligtvis.

Sätt på en video från kvartsfinal tre mellan Skellefteå och Linköping och i september hade den resulterat i sisådär tre gånger så många utvisningar – minst.

Jag antar att många av spelarna gillar den lite smutsigare nivån och förmodligen gör publiken det också. Det blir mer intensivt och fler heta situationer – det måste erkännas. Fine, men varför kan man inte en gång för alla bestämma sig för att köra en bedömningsnivå rakt över hela säsongen?

Åtminstone som ett experiment.

Olika syn på nivån

Det är jämnheten på nivån som är den stora frågan – inte huruvida det tillåts för mycket eller inte på isen.

Ulf Rönnmark gjorde en bra match i Skellefteå Kraft Arena, men hans syn på en utvisning var definitivt inte samma som Marcus Vinnerborg hade i den första kvartsfinalen och Morgan Johansson i den andra.

Det är det som är kruxet.

Tänjer på gränserna

Som spelare måste det vara totalt omöjligt att veta vad som gäller. När pucken släpps gäller det först att försöka tänja på gränserna så mycket som möjligt och till slut blåser domaren i pipan – då är nivån satt för kvällen.

Så var det i går.

Tidigare dömde samma domare fler matcher på raken i en och samma serie, men den modellen har man ifrångått den här säsongen och jag förstår inte riktigt varför?

Så länge en domare gör ett bra jobb borde han få fortsätta.

Varför? Jo, därför:

?Han har koll på nivån.

?Han har koll på tidigare händelser.

?Det blir mest rättvist.

Alla ska få chansen

Tyvärr så handlar det nog om att alla domarna ska få chansen i ett slutspel – lite typiskt svensk sådär – men alla lag är inte heller kvalificerade till festen.

Alla domarna ska inte heller vara det.

Naturligtvis hade man också önskat att det här slutspelet hade avgjorts med fyra domare på isen, men det blir som alltid bara en massa snack.

Precis som med nivån.

Och de olika regelverken.