Månadslön: 680 000 kr

Miljonsmäll för LHC efter missräkning: ”Vi fick ett bakslag”

1 av 2
HÖGAVLÖNAD Linköpings tränare tjänade över fyra miljoner kronor i fjol – trots att han bara var verksam i sex månader. Därmed tjänade han nästan fyra gånger så mycket som Tre Kronors förbundskapten. Foto: PER GROTH
HOCKEY

LINKÖPING. Slavomir Lener tjänade 4 080 000 kronor för sex månader i Linköping 2008.

Det gör att han hade en månadslön på 680 000 kronor.

– Vi hade tänkt att ge Slavomir en sign on-bonus utomlands. Men vi fick bakslag på det, vilket gav oss en restskatt, säger Mike Helber, klubbdirektör i Linköping.

Många Linköpingsbor höjde nog på ögonbrynen när inkomstuppgifterna för 2008 blev offentliga. Linköpings tränare, Slavomir Lener tjänade över fyra miljoner kronor 2008, trots att han bara var verksam ett halvår i Linköping.

5,33 miljoner

Den noteringen gör att han 2008 var en de tio bäst betalda personerna i Linköpings kommun. Ser man till vad kostaden för Linköping var för Lener under 2008 blir den 5,33 miljoner kronor med sociala avgifter. Ett hiskeligt belopp.

Men bakom lönen finns ett nytänkade skatteupplägg samt en dyrbar missräkning av Linköpings klubbledning,

15 procent

Linköping planerade att ge Slavomir Lener en sign-on bonus, med endast 15 procent skatt, och inga sociala avgifter. Bonusen betalades ut när Lener bodde i Tjeckien, men något gick fel.

Skatteverket godkände inte bonusen.

– Skatteverket tyckte inte att tränare kunde räknas som specialister eller artister, som hockeyspelare gör. Jag vill inte säga hur mycket vi fick betala upp, men det var mer än en miljon kronor. Det är därför som Slavomirs lön ser så hög ut på pappret, säger Helber.

Leder löneligan

Leners lön är den klart högsta av samtliga elitserietränare. Den är nästan fyra gånger så hög som tvåan i inkomstligan; Charles Berglund.

Men Helber försvarar lönen.

– Slår man ut Leners lön på två år blir det inte så farligt. Han har fått mycket i lön år ett, men år två tjänar han inte så mycket, säger Helber.

Skattesmällen för Leners lön, och missen i skatteplaneringen, var en av anledningarna till att Linköping hade ett tungt säsong ekonomiskt 08-09.

Klubben gick fem miljoner back och nu är det osäkert om spelartruppen kan vara av samma standard, som i dag, i framtiden.

ARTIKELN HANDLAR OM