Hemliga breven som tände LHC

Sportchefens grepp inför slutspelet: Individuell peppning

SPELAR ROLL Joakim Eriksson, till vänster, tycker att tydlighet är viktigt – och är positiv till sportchefens grepp: ”Det skadar aldrig att repetera roillbeskrivningen,” säger centern. FOTO: BILDBYRÅN
HOCKEY

Här är Linköpings hemliga slutspelsvapen.

Sportbladet kan exklusivt presentera innehållet i sportchefen Johan Hemlins personliga brev till spelarna.

– Det intressanta är att vi i de sista matcherna mot Frölunda faktiskt spelade som det stod i brevet, säger centern Joakim Eriksson.

Efter två raka finalförluster åkte Linköping ut redan i kvartsfinalen mot Skellefteå i fjol. Ett fiasko för den storsatsande klubben.

Pressen inför årets slutspel var stor på klubbledare, tränare och framför allt spelarna. Då valde sportchefen Johan Hemlin att ta till ett annorlunda grepp.

Hemlin skrev på egen hand ihop ett brev som han sedan skickade direkt hem till spelarnas bostadsadress.

Personligt avsnitt

Brevet innehöll dels en allmän del som var identisk till samtliga spelare. Dels fick varje spelare ett personligt avsnitt med olika saker de skulle tänka på och bidra med.

– Brevet förtydligade vad vi hade pratat om, både i enskilda samtal med Johan Hemlin och vad vi inom laget pratat om, säger Joakim Eriksson.

I en tuff kvartsfinalserie mot Frölunda vände Linköping 1–3 till 4–3 i matcher.

– Det intressanta är att vi i de sista matcherna mot Frölunda faktiskt spelade som det stod i brevet. Vi var mer desperata och spelade sarg ut. Vi krigade mer och jobbade stenhårt, säger Eriksson.

LHC-centern är positiv till Hemlins initiativ.

– Det skadar aldrig att repetera rollbeskrivningen. Jag har aldrig varit med om att en klubb skickat ut sådana här brev.

– Jag hade ganska bra kontroll på vad jag ska fokusera på och för min egen del så kanske inte brevet var jätteviktigt för kvartsfinalens utgång, men det är alltid bra med tydlighet, säger Eriksson.

Johan Hemlin är först fåordig när de personliga breven kommer på tal.

– Den typen av saker sköter vi helst internt. Men visst, jag kan bekräfta att jag skickade ut ett brev inför slutspelet, säger Hemlin.

”Växer av tydlighet”

Sportchefen vill tona ner innehållets betydelse:

– Tanken var att om jag, med det här brevet, lyckas höja en enda spelare en promille så var det värt ett försök. Alla spelare växer av uppmuntran och tydlighet.

Enligt Sportbladets uppgifter fick samtliga spelare utom de långtidsskadade spelarna samt tjeckerna Jaroslav Hlinka och Jan Hlavac ett personligt brev.

– Vissa känslor och ord är svåra att beskriva på engelska. Därför tyckte jag att det var bättre att ta ett möte med tjeckerna. Jag hade ett personligt snack med både Hlinka och Hlavac dagen före den första kvartsfinalen mot Frölunda, säger Hemlin.

FAKTA

Chefens brev till spelarna

Det här vill vi i LHC att ni fokuserar på:

Tror du att slutspelshockey handlar om vackra kombinationer snygga mål, direktskott, öppnande passingar, klapp klapp hockey så måste du tänka om och börja i rätt ända.

Slutspelshockey handlar om något helt annat.

sarg ut fullfölja varje närkamp backchecking vara i skottlinjen stå upp kriga täcka skott tåla efterslängar tackla blockera jobba jobba jobba

När alla sluter upp bakom det här kommer våra målsättningar att infinna sig naturligt.

Alla vill vinna och alla vet priset för att lyckas vinna. Och accepterar alla priset för att vinna kommer det att gå bra.

Till slut handlar det om vilka som är villiga att betala priset för att vinna och inte bara tro eller tänka på vinst och acceptera att det inte blir vinst.

Personliga meddelandet till Joakim Eriksson

Jag vill att du leder laget med din erfarenhet, attityd, snack och ditt kroppsspråk på och utanför banan. Jag vill att du fokuserar på din uppgift och att du spelar smart. Du har erfarenhet av slutspelshockey, använd den och hjälp laget. Tekningar, boxplay, powerplay – du vet vad du kan bidraga med. Jocke, du växer i ett slutspel.

Hälsningar JH

ARTIKELN HANDLAR OM