Reserven nollade AIK

Christer Engstrand hoppade in och gjorde succé

HOCKEY

Fredrik Norrena hade spelat 36 matcher i rad. Det blev ingen 37:e.

Men inte sjutton gick det att göra mål på Linköping för det.

Christian Engstrand firade sin elitseriecomeback efter knäskada genom att nolla AIK i Linköpings 4–0-seger.

– Det här betyder mycket för självförtroendet, säger Engstrand.

Fredrik Norrena vaktade Linköpings kasse i samtliga de 36 första omgångarna och har elitseriens bästa snitt med endast 1,91 insläppta puckar per match.

När den stekhete finländske målvakten tvingades lämna återbud på grund av att ryggen inte kändes hundraprocentig, blev säkert ett och annat fans lite oroligt.

Något som visade sig vara helt obefogat.

Ersättaren Christian Engstrand agerade nämligen hur stabilt som helst i sin comeback och tog sin första nolla i elitserien – i alla fall enligt statistiken.

13 matcher i fjol

– Jag höll nollan mot Brynäs förra säsongen en gång, men då startade Norrena matchen. Fast han gick ut på grund av ljumskbesvär redan efter två minuter, säger Engstrand med ett leende.

I den tuffa konkurrensen med Norrena fick Engstrand chansen från start tretton gånger i fjol, med 91,7 i räddningsprocent som resultat, dessutom fyra slutspelsmatcher.

Nu var det tänkt att Linköpings egen produkt skulle ta ytterligare ett steg – i stället spolierade en knäskada stora delar av hösten.

– Den första operationen i slutet av april blev inte helt lyckad, därför tvingades jag göra om den i början av augusti. Givetvis var det väldigt tungt, men bara att bita ihop och försöka komma tillbaka så fort som möjligt.

I början av november var 22-åringen på is igen och efter tre matcher med klubbens J20-lag lånades han ut till allsvenska Troja fem matcher.

Match på söndag

– Jag känner inte av något i knäet längre och det var underbart att spela här hemma igen inför så mycket publik. Det här betyder mycket för självförtroendet.

Redan under söndagen är det dags för match igen – då med Troja hemma mot Mora.

– Jag ska bila ned med "Bagarn" (Johan Andersson) till Ljungby, han har ju släkten därnere och ska hälsa på. Vi får fira med varsin läsk i bilen. Eller skriv mineralvatten, annars blir vår fystränare Lasse Thörnholm galen, säger Engstrand.

Just Johan Andersson fixade Linköpings ledningsmål i början av den andra perioden och därefter körde man över AIK.

Tack vare åtta raka hemmasegrar närmar sig Linköping toppen av serien.

– LHC spelar med stort självförtroende och för att ta poäng måste vi ha marginalerna med oss, det hade vi inte nu, suckar gästernas tränare Roger Melin.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM