Linköpings hemliga prislapp på stjärnan

LHC vill ha flera miljoner

HOCKEY

Ryska klubbar har en febril jakt på elitseriestjärnor.

Sportbladet kan avslöja att bland annat Linköpings fått bud på landslagscentern Patrik Zackrisson.

– Vi har tackat nej till det inledande budet. Vi vill ha 500 000 dollar för Patrik, säger Mike Helber, klubbdirektör i Linköping.

Jagad man Patrik Zackrisson är en av flera elitseriestjärnor som uppvaktas av ryska klubbar.

8 dygn återstår innan det är kört för elitserieklubbarna att fylla på trupperna, eller skära bort onödiga spelare från det lag som ska gå in i slutspelet, eller kvalserien.

Och 2011 är KHL mer aggressivt än tidigare, paniken att vinna Gagarin Cup är enorm.

Givetvis vill KHL nyttja elitserien som en gruva att gräva fram vettiga hockeyspelare ur, men lite för sällan, är KHL villigt att betala marknadsmässig övergångssumma till elitklubbarna.

Fått förfrågningar

Linköping har fört diskussioner med Atlant, SKA St Petersburg och en icke namngiven KHL-klubb.

– Jag har kontaktats av en bulvan och fått förfrågningarna på Fredrik Norrena, Magnus Johansson och Patrik Zackrisson, säger Mike Helber och fortsätter.

– För att det ska bli en försäljning måste flera kriterier vara uppfyllda; 1) spelaren måste vilja spela i KHL, 2) vi måste tjäna pengar på försäljningen och 3) vi måste ha möjlighet att hitta en fullgod ersättare, säger Helber.

Nytänkade

I dag står KHL-klubbarna och Linköping långt ifrån varandra. Och vad gäller landslagscentern Patrik Zackrisson har Helber en prislapp på 500 000 dollar.

– Ja, det är en marknadsmässig prislapp. Då kan vi ta oss en allvarlig funderare, säger Linköpings starke man.

Zackrisson själv uppger att han inte känner till något konkret bud från KHL, och menar att en flytt österut inte vore aktuell i dagsläget.

– Jag har kontrakt med Linköping och tänker fullfölja det. Sen är det klart att det är intressant med KHL, men framförallt till nästa år.

Linköping har satt prislappen 500 000 dollar (motsvarande 3,3 miljoner kronor) på dig. Känner du dig värd så mycket?

– Nej, det gör jag väl inte. Men det känns bra att man är uppskattad, säger centern.

Linköping har en historia av spelarförsäljningar och det finns de som påstår att Linköping sålt själen och möjligheten till att vinna SM-guld genom, bland annat, avyttringen av Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl.

Man kan också se Linköpings uthyrningstaktik som ett kreativt nytänkande där klubben tjänat runt 20 miljoner kronor på leasingavtalen.

ARTIKELN HANDLAR OM