LHC:s JVM-back i fokus – spanades in av NHL-scout

”Han är en blivande NHL-back”

HOCKEY

LINKÖPING. JVM-backen Klas Dahlbecks dröm är NHL.

I går spanades 19-åringen in extra noga av Columbus europascout Milan Tichy.

– Klas är en blivande NHL-back. Det är bara en tidsfråga innan han lirar där borta, säger backkollegan Niclas Hävelid.

Foto: BILDBYRÅN
Klas Dahlbeck.

Att svenska NHL-scouter som Anders ”Masken” Carlsson och Mats Hallin syns på elitseriearenorna är inget ovanligt. Men Columbus Blue Jackets europascout Milan Tichy hade tagit sig ända från Tjeckien för att speciellt spana in fyra unga talanger i Cloetta Center. Namnen på Linköpings Klas Dahlbeck, 19, och Joachim Nermark, 17, samt Skellefteås David Rundblad, 20, och Niclas Burström, 20, var alla markerade med märkpenna av Tichy.

– Rundblad visste jag vad han gick för sedan tidigare och han är redan draftad, men de andra är intressanta, säger Tichy som undvek att ge individuella betyg.

”Han är hockeysmart”

Efter nio insläppta mål på två matcher visade Linköping upp ett grymt stabilt försvarsspel i 2–0-segern mot Skellefteå och Klas Dahlbeck var en bidragande faktor.

– Klas styrka är att han spelar efter sitt register. Han har bra storlek, skridskoåkning och förstapass. Men framför allt är han hockeysmart. Det är såna spelare de vill ha i NHL och jag är övertygad om att han hamnar där ganska snart, säger Niclas Hävelid, som har nio säsonger i NHL bakom sig.

Dahlbeck är smickrad över att han var en av de som NHL-scouten spanade in.

– Min dröm är NHL, men det går inte att tänka på scouter. Jag är inte helt nöjd med min insats i kväll, men har jag varje dag fokus på det jag ska göra, så kommer förhoppningsvis NHL någon dag, säger han.

– Jag tittar mycket på Hävelid. Han har mycket jag kan lära mig av.

ARTIKELN HANDLAR OM