Norrena nollade Brynäs

HOCKEY

Inte ens öppen kasse räckte för att överlista Fredrik Norrena.

På något ofattbart sätt hann den 37-årige burväktaren slänga upp ett ben och rädda.

– En ren reflex, ibland måste man ha lite tur också, ler den store matchhjälten efter Linköpings 2–0 mot Brynäs.

Foto: SCANPIX

Efter en märklig studs bakom sargen fick Magnus Kahnberg ett närmast givet läge att kvittera bara drygt två minuter före slutsignalen.

Inte ens det mest optimistiska hemmafanset vågade nog tro att det inte skulle bli mål när Brynäs forward laddade mot en helt öppen bur.

Då kastade sig Fredrik Norrena från sidan och lyckades på något sätt få upp ett ben som täckte skottet.

– Inte varje dag man gör en sådan räddning. Jag agerade instinktivt och gjorde allt för att stoppa pucken, men visst var det en hel del tur också, erkänner han.

Stoppade 39 skott

Brynäs öste på ordentligt framåt och sköt hela 39 skott på bortaplan – men Norrena vägrade att släppa någon puck förbi sig.

– Landslagsuppehållet kom lägligt för egen del, då hade jag chansen att vila mentalt. Nu känner jag mig väldigt fräsch och i bra form på alla sätt.

Fredrik har vaktat Linköpings kasse i samtliga de 20 första omgångarna. En ny situation för honom i elitserien.

– Det är ju lite speciellt eftersom Christian Engstrand är skadad. Men jag älskar att spela match och i elitserien fungerar det med två-tre omgångar i veckan. Det hade varit betydligt tuffare i NHL. Med fyra matcher i veckan skulle det ha varit ofrånkomligt med svackor med ett så tätt schema.

När andremålvakt Engstrand är på väg tillbaka och kan ge lite avlastning passar Norrena på att göra sin förmodligen bästa insats i höst.

– Helt klart räddar "Norre" segern åt oss. Jag tycker att vi kämpar och krigar, men gör absolut ingen bra match spelmässigt. Skönt att vi ändå kunde vinna, säger Pontus Petterström.

Mål i tom bur

Med hete landslagsliraren Andreas Jämtin skadad fick anfallaren chansen ihop med Jaroslav Hlinka och Jan Hlavac – och satte det viktiga ledningsmålet.

Efter en tung press av Brynäs lyfte sedan Patrik Zackrisson in tvåan i öppen kasse på slutet.

– Vi har haft en jobbig period på sistone, men det känns ändå som att vi är på gång nu med sju poäng på de tre senaste omgångarna, menar Petterström.

Med tanke på alla skott och vassa chanser anser gästernas tränare Niklas Czarnecki att de borde ha fått med sig minst en poäng.

– Vi är det bättre laget, men Norrena räddar Linköping. Tycker vi spelar riktigt bra, men får inte missa så mycket framåt, suckar han.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM