Drömräddningen

Norrena nollade Brynäs i stormatch

HOCKEY

LINKÖPING. Han har dömts ut som gammalmodig och bångstyrig.

Men 37-årige Fredrik Norrena jobbar stenhårt vidare – och bryr sig inte så mycket om teknik.

– Vi arbetar mer med spelförståelse och taktik, förklarar målvaktstränaren Fredrik Mikko.

Foto: CANAL PLUS
ÅRETS BENPARAD? Brynäs Magnus Kahnberg var nog säker på att sätta pucken. Men Fredrik Norrena i LHC-kassen svarade för en sjuk benparad i slutet av matchen. Andra chansen: Kahnberg fick en bra chans även på returen som gick rakt ut då han omarkerad fick stå och sikta.Superräddning nummer två: Men Norrena svarade för en ny superräddning till publikens jubel. Kahnberg trodde nog inte sina ögon.

Med en räddningsprocent på 92.78 tillhör elitseriens äldsta målvakt den absoluta toppen. Och medan många unga målvakter är oerhört teknikfixerade jobbar Mikko och Norrena mycket med situationer och att försöka vara irrationella på isen.

– Det handlar mycket om att göra det oväntade och inte låsa sig för mycket, säger Mikko.

Igår mot Brynäs räddade Norrena med alla kroppsdelar och utrustningsattiraljer. I slutet kastade han sig på rygg och räddade Magnus Kahnbergs öppna läge med skridskoskenan.

”Gav oss segern”

– I dag gav Fredrik oss segern men tidigare i år har vi spelat bra som lag. I dag gav vi ju bort alldeles för många öppna lägen, säger Mikko.

Och då visade Norrena klassen. Han använder sig av de medel som behövs och kan väl närmast beskrivas som en gammaldags målvakt som tagit till sig de nya influenser som passar hans stil.

– Det finns ingen som är så fokuserad som han och han vill först in på isen i alla lägen, berättar Mikko och fortsätter:

Låter spelet på isen tala

– I mina ögon har han elitseriens klart bästa spelförståelse.

Inför säsongen var det många experter som var tveksamma till om Norrena skulle hålla en säsong till. Efter den här säsongsinledningen är det nog många som får ändra uppfattning om den rutinerade finländaren.

– Man kan tycka vad man vill om att han inte vill tala med pressen och så men det handlar faktiskt om att han försöker att fokusera på vad som är bäst för honom, säger Mikko.

Han låter spelet på isen tala.

Se Fredrik Norrenas jätteräddningar 1.55 in i klippet!

ARTIKELN HANDLAR OM