Jämtins nya mål: Bli tidernas buse

På väg mot rekord – och retstickan tänker inte ändra sin spelstil

HOCKEY

LINKÖPING. Efter två mål och en ny kanonmatch kan Andreas Jämtin skoja om bilden av honom själv som en buse och retsticka.

Snart tar han över Magnus Wernbloms utvisningsrekord i elitserien och slutspel.

– Jag får väl jaga det där rekordet, säger Jämtin och skrattar.

– Den största styrkan i mitt spel är att jag bryr mig. Sedan om jag är retsticka, buse, målkung eller vad som helst spelar ingen roll.

Foto: SCANPIX
”ibland måste det rinna över” Andreas Jämtin jublar efter sitt 1–0-mål mot Frölunda. LHC-stjärnan producerar – i alla kategorier...

Andreas Jämtin, 27, har i flera år varit en spelare som både tar och ger stryk, tjafsar med domare och motståndare och har klippkort till utvisningsbåset. Men på senare tid har han även visat att han är en riktigt bra hockeyspelare, vilket gav honom en plats i Pär Mårts första Tre Kronor-trupp.

Mot Frölunda i går satte han både 1–0 och 2–0, tog en smäll som ledde fram till 3–0, och skymde framför målvakten på 6–1-målet.

– Jag får två pass på ”back door”, det var inte svårt att trycka in. Men ibland får man såna mål för att man förtjänar det, säger Jämtin.

– Jag spelar mer med ryggraden, på känsla och instinkt, i stället för att åka runt och fundera så mycket. Jag behöver inte tänka så mycket utan låter bara benen gå.

Leder busligan

Jämtin gjorde egentligen allt i går – utom att sitta i utvisningsbåset.

Han leder annars säsongens utvisningsliga med 87 minuter och i totala utvisningsligan sedan elitserien startade 1975 ligger han fyra med 1164 utvisnings-minuter, 104 minuter efter ettan Magnus Wernblom.

– Ibland rinner det över, men jag måste ha kvar den biten i mig, annars är jag inte där, säger Jämtin.

Taggad av Tre Kronor

Uttagningen i landslaget, och en bra insats i Karjala Cup, gör att Andreas Jämtins självförtroende har stärkts än mer.

– Jag är glad att jag fick chansen. Nivån i Karjala var hög och ibland behöver man lite morötter för att ta nästa steg i karriären. Men man får inte få hybris heller. Om du kollar på de riktigt bra spelarna som Hlinka, Hlavac, Mårtensson, Johansson så känner jag att jag har varit bra i en och en halv säsong medan de här gubbarna varit bra i sex, sju år, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM