Taktiken: Gå på knock

Jämtin körde över Hadelöv: ”Vem sa du att det var?

HOCKEY

Linköpings taktik gick hem.

I centrum? Andreas Jämtin. Sin vana trogen älskad av medspelarna och hatad av motståndarna.

Inte minst hos Andreas Hadelöv som hånade honom efter matchen:

– Jämtin? Han blev väl NHL-proffs?

Foto: PIC AGENCY
målskytt Andreas Jämtin drog både på sig utvisningar och gjorde mål i går mot Skellefteå. Här jublar busen efter sitt viktiga 2–0-mål.

Andreas Hadelöv var hårt påpassad av LHC-spelarna i gårdagens kvartsfinal. Flera gånger åkte de in i målvakten som blev märkbart irriterad.

– Det är ju så i slutspel. Och även under serien. Det är som det ska vara i slutspel, tätt och hårt, säger Hadelöv.

Hur reagerar du på det?

– Jag tycker det funkar bra för mig, jag tycker det passar mig bättre om det är lite tätare och tajtare.

”Vem sa du?”

När Nicklas Hävelid lossade bössan från blå och satte viktiga 3–1 åkte Hadelöv på den tuffaste smällen. Jämtin fick en tvåminutersutvisning för att han körde över Hadelöv som blev liggande.

När Jämtin var på dig, hur uppfattade du den situationen?

– Vem sa du?

Jämtin.

– Jämtin? Spelar inte han i Rangers eller? Han vart väl NHL-proffs va? Eller spelar han här?

Ja. När de gjorde målet blev du påhoppad, hur uppfattade du det?

– Det blev väl utvisning där så domarna tog den.

Uppenbarligen var det utvisning, jag hann inte riktigt se för jag var skymd på skottet och sen är det nån som kör på mig.

Vägrade prata

Jämtin själv vägrade prata med media, bortsett en tv-intervju, efter matchen och avböjer även att kommentera Hadelövs hån via sms till Sportbladet.

– Tack men nej tack, skriver Jämtin.

Tränare Hans Särkijärvi:

– Jag är övertygad om att det är en olyckshändelse. Det är Hadelöv som kliver väldigt långt ut och Jämtin åker mot mål för att ställa sig framför mål och det blir en kollision. Jag är helt säker på att det inte är av fri vilja.

Hade ni snackat om att ligga på Hadelöv extra hårt?

– Nej, nej.

Power play avgörande

Även Skellefteås utspelare såg uppretade ut vid ett par tillfällen och drog på sig 22 utvisningsminuter, att jämföra med åtta för hemmalaget.

Resultatet? Fem av Linköpings åtta mål i de två inledande matcherna har gjorts i powerplay.

– I slutspel blir det inte så mycket chanser i fem mot fem så det gäller att ta vara på de chanser man får i powerplay. Så det är bra, säger Nicklas Hävelid.

FAKTA

LINKÖPINGS NYCKLAR TILL SEGER

Psykkriget

Andreas Hadelöv blev pååkt vid flera tillfällen, men det var inte de enda händelserna som retade upp Skellefteåspelarna till onödiga utvisningar.

Powerplay

Lagom till slutspelet har Linköpings tidigare bristfälliga powerplay kommit igång ordentligt. Fem PP-mål på två matcher varav tre i?går.

Forecheckingen

Linköping låg väldigt hårt på Skellefteås unga backar vilket gav utdelning. Ett par gånger kunde man casha in mäktiga indianare.

Målvaktsmatchen

Medan Skellefteå fortfarande var med i matchen agerade Fredrik Norrena stabilt. Dessutom bidrar han i offensiven med sitt grymma spel­sinne och klubbteknik.

Tjeckerna

Medan Skellefteå saknade ena länken i sitt radarpar klev Jaroslav Hlinka och Jan Hlavac fram och visade vägen offensivt för LHC.