Här sniffar LHC:s stjärna ammoniak

LHC-spelarna drar i
sig ångor före match
– får kritik: ”Frätande”

Foto: STEFAN JERREVÅNG
FÅR KRITIK Niclas Hävelid är en av spelarna i Linköping som sniffar ammoniak inför matcherna. Något han inte vill erkänna.
HOCKEY

När ljuset släcks i arenan åker flaskan fram i Linköpings spelarbås.

Flera av spelarna sniffar ur en flaska med ammoniak – något som kritiseras.

– Ammoniak är en retande gas och i höga halter frätande, säger en talesperson för Giftinformationscentralen.

Linköpings läkare Iannis Magounakis ser inga problem med att vissa av lagets spelare sniffar ammoniak innan matcherna. Men han är skeptisk till att det ger någon effekt.

– Varför spelare och styrkelyftare gör detta är mest traditionsmässigt, vi läkare tror inte på att det finns någon effekt. Men det är ingen doping och det är inget farligt med det så jag ser inte varför de inte ska kunna göra det, säger Magounakis.

Kraftigt irriterande

Ammoniak beskrivs som en kraftigt irriterande till frätande vätska och ångorna är kraftigt irriterande. Beroende på hur hög koncentrationen är kan det vara farligt om man får i sig för mycket.

– Ammoniak är en retande gas och i höga halter frätande, säger en talesperson för Giftinformationscentralen som dock inte vill uttala sig mer i ämnet.

Tre Kronors läkare Björn Waldebäck säger att han under sina 20 år kring elitseriehockeyn aldrig varit med om fenomenet i de lag han varit i. Och han är rädd för att det medför risker.

– Jag skulle i grunden inte rekommendera människor att använda det då vi vet för lite om effekterna, säger han.

– Ammoniak är ett starkt lösningsmedel som man använder i andra sammanhang, industriellt. Hälsoeffekten av ammoniak, jag kan inte säga direkt om det är bra eller dåligt och vad det får för konsekvenser, men jag tycker man ska vara försiktig. Men det är upp till varje individ hur man vill hålla på och ladda upp för sina matcher.

Liv har använt

Waldebäck spekulerar i att ritualen kommer från ett utökat samarbete med Ryssland, där man använt sig av ammoniak tidigare, både inom hockeyn och styrkesporten. Sportbladet berättade tidigare denna säsong om när Stefan Liv använde sig av samma procedur i Tre Kronor.

– Det är möjligt att han via sina ryska kontakter hade provat det och tyckt att det var bra. Men det var bara nån enstaka match, det är inget hockeyförbundet har sagt, att vi ska använda ammoniak nu, säger han.

FAKTA

RECEPTET TILL LHC:S HEMLIGA RITUAL

70 % ammoniak

30 % vatten

En tuss bomull

Instruktioner: Blanda i en gammal, ursköljd, deo-flaska och stoppa i bomullstussen som absorberar upp vätskan.

Det är upp till hur starkt man vill ha. Inte rent koncentrerat, man måste spä ut lite, annars blir det för starkt. Man får inte ha för mycket ammoniak, men det känner man. Det är inte bara att hälla i.

– Fredrik Wallberg, massör

ARTIKELN HANDLAR OM