Salo-kopian

Två tidigt insläppta mål och dundertabbe

HOCKEY

Först gjorde Erik Forssell 1–0 till Skellefteå.

Sedan – blott 24 sekunder senare – gjorde Skellefteå 2–0.

Detta efter en sällan skådad målvaktstabbe – som förde tankarna till Tommy Salos dundermiss mot Vitryssland 2002.

– Väldigt likt, säger expertkommentatorn Thomas Johansson.

Linköping fick en riktig mardrömsstart i den femte kvartsfinalen, borta mot Skellefeå.

Hemmalaget satte full fart från start och hade kunde redan efter ett par minuter lett med ett par mål. Men Fredrik Norrena gjorde först en jätteräddning på en chans för Oscar Lindberg, och Jimmie Ericsson avslutade utanför på ett friläge.

– Vi for som häxpipor, men åt fel håll. Vi markerade ju sargen, säger Linköpings tränare Hans Särkijärvi till Canal Plus.

Chanslös på ettan

Men efter 3.22 tvingades den finske målvakten kapitulera, då Mikko Lehtonen friställde Erik Forssell vid Norrenas vänstra stolpe. Forssell tog då fast pucken och lade den i nättaket bakom en chanslös Norrena.

– Jag hade mycket tid på mig, så det blev ganska enkelt, säger Forssell till Canal Plus.

Blott 24 sekunder senare fick Norrena åter se pucken gå i nät – men denna gång var han inte chanslös. Istället gjorde han en målvaktstavla som hamnar i samma kategori som Tommy Salos i OS-kvartsfinalen 2002.

Räddade på Salo-manér

Yared Hagos åkte igenom mittzonen och drog från högerkanten, vid blålinjen, iväg ett fladdrande skott som Norrena stod på knä och verkade ta pucken med plockhandsken. Det trodde han själv också, men pucken studsade över honom och landade i målet. 2–0 till Skellefteå var ett faktum.

– Det var väldigt likt Tommy Salo, säger Thomas Johansson i Canal Plus.

– Det är så långt utifrån, jag tror Norrena börjar tänka för mycket på vad han ska göra i nästa moment, säger Johanssons kollega Petter Rönnqvist.

– Det målet får "Norre" ta på sig, säger Hans Särkijärvi.

Drygt fyra minuter senare gjorde Norrena en ny Salo, men denna gång i positiv bemärkelse. Då kom Johan Forsberg fri, fintade ner Norrena och skulle lägga pucken i mål. Men Norrena räddade då han slängde upp benskydden, precis som Salo gjorde när han räddade Paul Kariyas straff och säkrade OS-guldet i Lillehammer 1994.

Skellefteå nära semi

Linköping förlorade till slut matchen, som totalt sett var ganska jämn, med 1–3. Det innebär att Skellefteå bara behöver vinna en match till för att gå till semifinal.

– Det är så här vi ska spela. Och vi blir bara starkare och starkare ju längre slutspelet lider, säger målvakten Andreas Hadelöv till Canal Plus.

FAKTA

Skellefteå–Linköping 3–1 (2–0, 1–1, 0–0)

Första perioden: 1–0 (3.22) Erik Forssell (Mikko Lehtonen, Joakim Lindström), 2–0 (3.46) Yared Hagos (Adam Larsson).

Andra perioden: 2–1 (6.26) Michael Holmqvist (Patrik Zackrisson, Pontus Petterström), 3–1 (8.16) Anders Söderberg (Fredrik Lindgren, Oscar Lindberg).

Skott: 29–39 (11–18, 14–10, 4–11).

Utv, Skellefteå: 3x2. Linköping: 4x2.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle, Thomas Andersson, Gävle.

Publik: 5 403.

Skellefteå leder med 3–2 i matcher.