Här flyr han media – efter jättetavlan

Norrena vägrar prata om missen: ”Han ville inte släppa retur”

HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Här lämnar Fredrik Norrena, 37, Skellefteå Kraft Arena efter tavlan som sänkte Linköping.

Ett ingripande som förde tankarna tillbaka till OS-kvartsfinalen mot Vitryssland 2002.

– Det är olyckligt för Norrena, men vi tar det alla dagar i veckan, säger målskytten Yared Hagos.

Foto: Foto: SCANPIX
Smet iväg Fredrik Norrena var inte på humör att uttala sig om sin tavla. Målvakten tog sig snabbt ut ur hallen efter matchen.

Linköpingsmålvakten Fredrik Norrena lyckades med bedriften att kopiera två klassiska ingripanden från Tommy Salo i den femte kvartsfinalen mot Skellefteå:

Räddningen på Paul Kariyas straff i OS-finalen i Lillehammer 1994 och tavlan mot Vitryssland åtta år senare i Salt Lake City.

Det är den senare kopian som fastnar i minnet.

”Inte det lättaste”

Fyra minuter in på den första perioden la Yared Hagos in ett högt skott mot mål, som Norrena såg ut att plocka enkelt. Men i stället studsade pucken upp i en båge och landade i målet.

Efter matchen ville Norrena inte uttala sig.

– Det kommer ett skott och pucken studsar upp och studsar ner. Jag vette fan var den tog vägen, säger Linköpings assisterande tränare Magnus Hävelid.

Skellefteås målvakt, Andreas Hadelöv, som storspelade och räddade 38 skott, försvarar Norrena:

– Hagos får på en jättekonstig skruvpuck, som står på högkant. Det är svårare att kontrollera än om Hagos fått på ett hårdare, flackt skott. Norrena ville inte släppa någon retur, så han försökte fånga den. Det är inte det lättaste, säger Hadelöv.

Norrena stod för matchens stora blunder, men han var inte ensam om att göra misstag i Linköping, som nu måste vinna två raka matcher för att gå till semifinal.

”Straffade sig kopiöst”

– Vi gjorde mer misstag än vi brukar göra på en normal seriematch. Det räcker definitivt inte till i en kvartsfinal, då vet man att det straffar sig – och det straffade sig något kopiöst, säger Magnus Hävelid.

Martin Laumann Ylven, som gjorde comeback på isen efter en månads skadefrånvaro:

– Jag vet inte om vi var för tända eller vad det var. Vi ville verkligen gå ut och vinna den här matchen och då kommer misstag som inte får hända på alla tre målen. Det är det som sänker oss. Om vi ska vinna sådana här matcher borta mot Skellefteå måste vi vara perfekta i det vi gör.

Nils-Petter Dufva