Här löser de krisen

Lückner i möte med tränarna sent i natt: ’Det kan bli jättebra’

Foto: Foto: CAROLINA BYRMO
stängde in sig Sent i natt satt Harald Lückner och hans assisterande tärnare i möte om framtiden. Redan i kväll väntar det första testet för den nya tränarkonstellationen.
HOCKEY

LINKÖPING. Här sitter Harald Lückner och funderar på taktiken som ska ta LHC ur krisen.

Sent i natt hade den nye tränaren ett långt möte med de assisterande tränarna.

– Jag tror det kan bli jättebra med Harald, säger Linköpings lagkapten Magnus Johansson, 38.

Linköping har varit elitseriens stora besvikelse så här långt och klubben gör nu allt för att vända den negativa trenden.

I går eftermiddag fick först den rutinerade backen Johan Åkerman sparken. Några timmar senare stod det klart att inte heller tränaren Hans Särkijärvi får fortsätta. I stället är det den förre Modo- och Moratränaren Harald Lückner som tar över.

”Har stått rakryggad”

– Det är tråkigt att vi har hamnat här. Vi hade större ambitioner än där vi ligger nu. Ingen skugga ska falla över Hasse (Särkijärvi). Han har stått rakryggad och jobbat stenhårt för att vända skutan. Samtidigt förstår jag klubben som vill ha in en ny röst för att få en mental vändning, säger lagkaptenen Magnus Johansson.

Tycker du det var rätt att sparka Särkijärvi?

– Ja, alltså, det känns bra nu. Jag tror det kan bli jättebra med Harald. Jag ser stor potential i det här laget.

Samlades till möte

Spelarna kallades i går kväll till ett möte i Cloetta Center där de fick träffa den nye tränaren, som inte ser sig själv som någon frälsare.

– Jag och ”Säcken” är samma årskull. I grunden tror jag att vi har samma hockeyfilosofi. Det kan nog räcka med att jag säger samma sak som ”Säcken”, fast det är en annan röst, säger Harald Lückner till corren.se.

– Jag ser mig inte som någon frälsare. Jag har sagt det till killarna, till styrelsen och allihop att ingen ensam kan göra det här jobbet, utan det är ett teamwork där alla måste bidra.

Flera timmar efter att spelarna gått hem från arenan satt Harald Lückner och de assisterande tränarna, Magnus Hävelid och Johan Schillgard, kvar och finslipade på taktiken.

Redan i kväll får Lückner göra debut i sin nya klubb då LHC möter AIK på bortaplan.

FAKTA

EXPERTERNA OM LINKÖPING

1. LHC sparkar Hans Särkijärvi och Harald Lückner ersätter. Rätt eller fel?

2. Vad har gått fel 2011/12 för Linköping?

3. Var i tabellen hamnar LHC i vår?

4. Linköping har på kort tid sparkat Åkerman, Laumann, Molinder och nu Särkijärvi. Hur mår klubben?

Lasse Anrell:

1. Det var nog rätt. Särkijärvi passar inte för det spelarmaterial som LHC har - han är defensiv, spelarna är offensiva. De drog åt olika håll. Det blev ohållbart och kontraproduktivt.

2. Allt, det lag som borde ligga etta eller två ligger ju för fan i botten. Det är pengarna ner i vasken för Mike Helber. Mest fel har Johan Åkerman gått.

3. Sjua. Det blir slutspel, men det är väl tveksamt om det blir det första SM-guldet som det borde kunnat bli med den här truppen.

4. Den mår nog ganska bra, trots allt. LHC har alltid stormiga perioder. Antingen på läktaren eller i styrelserummet. Själv saknar jag dock redan Laumann. Vem ska jag nu spela bingo med?

1. Rätt, de har trots allt provat några andra åtgärder innan de tog det här beslutet. Särkijärvi verkar inte alls ha klarat av att hantera de många viljorna i truppen.

Hans Abrahamsson:

2. Linköping har ju varit en klubb på nedåtgående de senaste åren. Nu tippades de högt av många inför seriestart, men med en noggrannare analys av truppen är de nog inte så mycket bättre än för en plats runt slutspelsstrecket.

3. Åtta. Någon raketklättring tror jag inte på, men en slutspelsplats bör det kunna bli.

4. Likt de flesta klubbar som sparkar tränaren mår de inte speciellt bra. Problemen försvinner definitivt inte bara för att man sparkar tränaren.

Tomas Ros:

1. Rätt att byta tränare. LHC har kört fast. Då måste man göra en förändring. Lättare sparka en tränare än att byta ut 23 spelare. Lückner däremot är jag mer tveksam till.

2. Får många kockar, för många spelare och en jäkla otur. Laget inledde serien ok, men sedan har en nöjd stämning spridits i laget. Sedan har laget haft grym otur med avstängda spelare.

3. 8:e plats. Får möta SAIK i kvarten. LHC är så bra att de inte behöver oroa sig för att riskera att åka ur. Det lovar jag.

4. Sportchefen är en man av handlingskraft. Han vägrar att förlora och nu har han agerat och reagerat mot lagets dåliga form. Nu har han skurit bort dö-köttet i laget.

Mats Wennerholm:

1. Rätt. Sedan återstår att se om Lückner får det här laget att lyfta. Men det kan knappast gå sämre.

2. En övertro på att gamla hjältar är som nya. Det personifieras bäst av värvningen av Johan Åkerman. Hur tänkte man där?

3. De tar sig till slutspel nu då Harald Lückner tagit över. Det är så jämnt i tabellen att det bara krävs ett par segrar för att klättra. Jag kan inte tänka mig att de missar det målet.

4. Den har aldrig mått sämre.