Linköpings villkor – leverera eller gå

Foto: Foto: SCANPIX
Linköpings klubbdirektör Mike Helber ser inget konstigt med att femton fått lämna klubben sen 2007. ”Det låter som en rimlig siffra”, säger han.
HOCKEY

LINKÖPING. Villkoren är enkla i LHC – leverera eller sparkas.

Tretton spelare och två tränare med kontrakt har fått lämna klubben sedan 2007.

– Det låter som en rimlig siffra i idrottens värld, säger klubbdirektören Mike Helber.

I måndags fick Johan Åkerman och Hans Särkijärvi beskedet att de inte längre var önskvärda i föreningen. Tidigare under säsongen har både Andreas Molinder och Martin Laumann Ylven lämnat klubben. Att Linköping är det lag som sparkat flest spelare den här säsongen är ingen tillfällighet. Sedan 2007 har tretton spelare och två tränare med kontrakt fått lämna föreningen.

”Inte fler än nån annan”

– Det kan nog stämma, men alla har inte blivit sparkade. Ofta är det ett gemensamt beslut. Jag tror inte vi har sparkat fler spelare än någon annan klubb, säger klubbdirektören Mike Helber.

En annan klubb som inte är rädd för att sparka spelare är Skellefteå. Under de senaste säsongerna har bland andra Petr Tenkrat, Jyri Marttinen, Pavel Skrbek och Mathias Månsson lämnat klubben under pågående säsong.

Av de femton som har fått lämna Linköping har åtta stycken gjort det under pågående säsong.

– Jag tycker det låter som en rimlig siffra i idrottens värld. Rimligt med tanke på att konkurrensen är så hård och att killarna vill söka sig till en bra plats där de kan få mycket speltid, säger Helber och tillägger:

– Hälften har alltså lämnat efter säsongen och då kan det vara av andra anledningar. Jari Tolsa ville till exempel hem till Göteborg och då ser vi ingen anledning att stoppa honom.

”Elitidrottens baksida”

Hur är det att sparka en spelare?

– Det är elitidrottens baksida när man måste ta prestationen för människan. Prestationen på isen går i nästan alla fall först och det känner alla inblandade till. Sedan är det så klart alltid tråkigt att ge någon ett negativt besked, säger Helber.

Johan Lindström, numera i HV 71, fick lämna LHC inför säsongen 2007/08 trots att han hade ett år kvar på kontraktet. Men det är inga hard feelings mellan honom och klubben i dag.

– Jag fick beskedet på sommaren och då blev jag nog lite överraskad. Men det är sådär i den här branschen. Jag måste säga att jag knappt kommer ihåg det. Det känns som en evighet sen, säger Lindström.

FAKTA

DE HAR FÅTT LÄMNA SEDAN 2007

Gunnar Persson, tränare.

Efter en 2–7 förlust mot Frölunda i januari 2007 valde klubbledningen i LHC att sparka tränaren Gunnar Persson. Han är numera assisterande tränare i AIK.

Johan Lindström, forward.

Klubben gjorde klart för Lindström att han inte skulle få lika mycket speltid och kontraktet bröts efter säsongen 2006/07. Lindström gick därefter till Mora.

Kim Staal, forward.

Efter säsongen 2007/08 lämnade dansken LHC. Enligt pressmeddelandet berodde det på ”att man inte är riktigt samspråkig gällande Kims roll och istid i laget” och enligt sportchefen Johan Hemlin bröts kontraktet i ”samförstånd”. Staal representerar den här säsongen danska Herlev.

Johan Fransson, back.

Den Kalixfostrade backen hade svårt att ta en plats i laget under Slavomir Leners ledning. I januari 2009 gick han till Lugano. Spelar den här säsongen i Luleå.

Jonas Fransson, målvakt.

När LHC värvade Mika Noronen inför slutspelet 2009 fick Jonas Fransson, som kom till klubben 2005, lämna laget. Gick till Rögle inför förra säsongen.

Tomas Surovy, forward.

Surovy misslyckades säsongen 2008/09. Han gjorde bara elva poäng och efter säsongen gick Linköping och slovaken skilda vägar trots att ett år återstod på kontraktet. Surovy spelar den här säsongen i CSKA Moskva.

Andreas Molinder, forward.

Den 24-årige forwarden fick mindre och mindre istid. När klubben värvade Mark Hartigan i december fick Molinder lämna LHC. Han gick till Timrå där han har gjort ett mål på sex matcher.

Teemu Aalto, back.

Den finländske backen fick efter säsongen 2008/09 lämna LHC på grund av ”ekonomiska skäl”. 33-åringen spelar den här säsongen i finska Lukko.

Pekka Saravo, back.

Skrev ett tvåårskontrakt inför säsongen 2008/09, men det blev bara en säsong i Östergötland för Saravo. Spelar numera i Tappara, där han är lagkapten.

Krisjanis Redlihs, back.

Kom till LHC inför säsongen 2008/09, men redan efter nio matcher bröts kontraktet. Han spelar den här säsongen i Dinamo Riga.

Jari Tolsa, forward.

Trots ett år kvar på kontraktet lämnade Jari Tolsa LHC inför säsongen. Han valde att gå tillbaka till Frölunda där han har gjort åtta poäng på 24 matcher.

Johan Andersson, forward.

Hade ett år kvar på kontraktet när han fick beskedet att söka ny klubb efter förra säsongen. Gick till Timrå, men missar resten av säsongen på grund av en propp i lungan.

Martin Laumann Ylven, forward.

Efter ett möte med sportchefen Johan Hemlin kom parterna gemensamt fram till att bryta kontraktet. I går blev det klart att han flyttar hem till Norge och moderklubben Lörenskog.

Johan Åkerman, back.

Värvades inför säsongen, men har inte motsvarat förväntningarna och fick i måndags sparken. Har inte gjort klart med någon ny klubb.

Hans Särkijärvi, tränare.

Förlusten mot Växjö i lördags blev Hans Särkijärvis sista match i LHC.  I måndags fick 54-åringen sparken.