Andreas Jämtin hjälte mot FBK

LHC:s forward slapp bli syndabock efter crosschecking

HOCKEY

Först sänkte han Hannes Hyvönen med en crosschecking.

Sedan låg han bakom Linköpings vändning mot Färjestad.

Andreas Jämtin var – som vanligt – i hetluften i kväll.

– Han ligger nära topplocket, att det ska spricka, hela tiden. Men det är hans sätt att spela, säger tränaren Harald Lückner.

Andreas Jämtin är elitseriens mest utvisade spelare genom tiderna, men är även en duktig hockeyspelare och hade inför kvällens match gjort fyra mål på de två senaste matcherna.

11.25 in på andra perioden hamnade han – som så många gånger förr under karriären – i hetluften. Jämtin brakade ihop med Hannes Hyvönen i mittzonen och delade ut en crosschecking, vilket gav honom 2+2 minuter i utvisningsbåset.

”Alla har dåliga sidor”

Utvisningen kom i ett kritiskt skede i matchen, när Färjestad ledde med 2–0, och då Niclas Hävelid visades ut för puck out fick Färjestad läge att spela fem mot tre i två minuter.

Experten Leif Boork menade i Canal plus att Jämtin borde ha bättre kontroll på sig i en såpass viktig match.

– Det kan man tycka. Alla har väl goda och dåliga sidor och det är svårt att bara ha goda sidor, säger LHC:s lagkapten Magnus Johansson som i pausintervjun med Canal plus fick försvara sin lagkamrat.

– Han har mycket temperament. Jag tror att han egentligen bara försöker putta honom, men så glider klubban upp på hakan. Andreas spelar med mycket temperament och är väldigt nyttig för oss.

Jämtin slapp bli syndabock då hans lagkamrater redde ut spelet i box play. I stället blev Jämtin LHC:s hjälte när laget vände 0–2 till 3–2.

”Är inte den kaxige”

Jämtin tvingade fram utvisningen på Anton Grundel och i det efterföljande numerära överläget skymde han framför mål när Magnus Johansson reducerade.

Efter att Jan Hlavac kvitterat snappade Jämtin i förlängningen upp ett felpass från Färjestad och serverade Calle Söderberg som kunde sätta avgörande 3–2.

– Självklart ska vi använda Andreas potential till att hjälpa laget att vinna matcher. Han ligger nära topplocket, att det ska spricka, hela tiden. Men det är hans sätt att spela. Han måste bara lära sig kontrollera känslorna, säget Harald Lückner, som tränade Jämtin i Färjestad J20 redan 1999/2000.

Häromdagen, i en intervju med Leif Boork i Canal plus, berättade Andreas Jämtin om synen på honom som tuffing och gris.

– Jag har dragit på mig många utvisningar i min karriär, men på isen är jag väldigt tävlingsinriktad. Jag säljer mig dyrt och kanske lever ut mina känslor alldeles för mycket. Men det är mer på grund av att jag älskar den här sporten med tävlingsmomentet vi har. Det kanske kan spela mig ett spratt ibland, att jag gör någon dum grej, sa Jämtin.

”Jag var en busunge”

– Men jag anser inte att jag är den där kaxige och uppkäftige. Jag står för mina grejer, för det jag gör, och jag kommer köra det tills den dagen jag lägger grillerna på hyllan. Men om någon tycker att jag är kaxig är det inget jag bryr mig om ute på isen.

På frågan om han var ett busfrö redan som barn svarade han:

– Jag var en busunge, det tror jag att de flesta uppfattar mig som. Vi pallade äpplen, busringde, la någon raket i någon brevlåda.

FAKTA

Färjestad–Linköping 2–3 e förl (1–0, 1–1, 0–1, 0–1)

Första perioden: 1–0 (9.40) Mikael Johansson (Hannes Hyvönen, Magnus Nygren) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–0 (6.14) Robin Sterner (Stefan Meyer, Anders Bastiansen), 2–1 (18.59) Magnus Johansson (Niklas Hävelid, Pär Arlbrandt) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 2–2 (8.48) Jan Hlavac (Mattias Bäckman, Jaroslav Hlinka).

Fjärde perioden: 2–3 (4.11) Carl Söderberg (Andreas Jämtin).

Skott: 33–20 (12–6, 10–6, 9–7, 2–1).

Utv, Färjestad: 5x2. Linköping: 9x2.

Domare: Tobias Björk, Boden, och Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 7 067.

ARTIKELN HANDLAR OM