”Dahlén är en lite lurig typ”

Slutspelets bäste coach Roger Melin om kollegorna och kvarten

HOCKEY

Konkurrensen var tuff när Sportbladets jury utsåg slutspelets bästa coach.

Till slut föll valet på en riktig slutspelsräv:

– Jag bedömer att vi har stora möjligheter att gå hela vägen, säger Linköpings Roger Melin, 56.

RUTINERAD Roger Melin går in i sitt tolfte SM-slutspel som coach. Målet är att vinna ett andra SM-guld.Foto

Tränarveteranen går in i sitt tolfte slutspel, en siffra ingen av de andra coacherna är i närheten av. Roger Melins egenskaper lyfts ofta fram av egna spelare, motståndare och experter.

Senast i går kom en enkät från tv-kanalen C More där spelare från slutspelslagen röstade fram Melin som den bästa tränaren:

Sportbladets jury går på samma linje.

”Roligt att få beröm”

– Jättekul, givetvis. Framför allt att spelarna tycker man är bra och vill spela för en. Det är ändå det viktigaste på något sätt. De flesta spelare gillar nog när tränaren håller låg profil och låter spelarna ta ansvar. Jag vill inte stå i centrum och vill helst slippa vara i fokus. Samtidigt är det givetvis roligt när man får beröm, säger Melin.

Vem tycker du själv är tuffast att coacha mot i elitserien?

– Jag har alltid framhållit Jonas Rönnqvist. Sedan har (Ulf) Dahlén en del ess i rockärmen, han är en lite lurig typ. Men det finns många duktiga tränare.

Både Dahlén och Ulf Samuelsson har en lång bakgrund i NHL, är det stor skillnad att coacha mot dem?

– För egen del är det inte så stor skillnad, men de tänker lite annorlunda jämfört med en mer traditionell elitserietränare. De matchar mer femmor mot varandra och även olika specialenheter.

Dahlén och HV 71 ställs du mot redan i kvartsfinalen.

– Ja, men vi har sagt att vi inte ska bry oss så mycket om vad de gör. Vi kommer att ha fokus på andra saker, det tror jag i alla fall. För samtidigt kan det vara farligt låsa fast sig vid något. Det gäller att vara flexibel och se var matcherna tar vägen och hur det går för olika femmor och enskilda spelare.

Vad är skillnaden mellan att gå in i slutspel med Linköping nu, kontra de två slutspelen med AIK?

– Båda åren med AIK blev vi klara för slutspel väldigt sent och krigade egentligen in i den sista grundseriematchen. Nu med Linköping har vi haft möjligheten att förbereda oss på ett annat sätt. I AIK gick vi lite på rus och försökte erövra så många matcher som möjligt på så kort tid som möjligt. Jag tror det blir mer tålmodigt arbete den här gången, att vi kan ta något nederlag och ändå jobba vidare.

”Inte ute efter pengar”

Det är 14 år sedan du vann ditt första och enda SM-guld. Hur mycket brinner du för att göra det igen?

– Väldigt mycket. Det är dit man strävar och det som till stor del driver mig. Att vinna något är trots allt det som är allra roligast med det här. Sedan är förutsättningarna att lyckas givetvis olika beroende på vilket lag du har.

Hur bedömer du möjligheten att gå hela vägen nu jämfört med dina tidigare elva slutspel?

– Den är nog relativt stor. Jag vill ranka det topp-3 i alla fall. Året i Färjestad och säsongen efter vi vann guld med Brynäs ligger också med däruppe.

Du är 56 år nu, har du några tankar på hur länge du vill hålla på?

– Nej, det har jag inte. Det var mer för sex-sju år sedan som jag undrade om det verkligen var det här jag skulle hålla på med. Sedan har det rullat på och jag tycker fortfarande att det är otroligt roligt. Om inte folk tycker något annat kommer jag nog att fortsätta ett antal år till.

Så en 60-årig Roger Melin som coachar i elitserien är fullt realistiskt?

– Någonstans finns ett stopp och börjar jag känna att motivationen tryter lägger jag av direkt. Jag är inte ute efter att jaga pengar, viktgast är att lusten finns där.

JURYNS DOM – HÄR ÄR DE ÅTTA BÄSTA COACHERNA

1) ROGER MELIN

Klubb: Linköping. Ålder: 56. Antal slutspel som huvudtränare: 11. SM-guld: Med Brynäs 1999.

Kommentar: Det finns ingen given etta på den här listan. Men Melin har vunnit SM-guld, har en enorm rutin från totalt elva slutspel och de två senaste åren har han coachat bort seriesegraren med ett kraftigt nederlagstippat AIK. Därför förtjänar han förstaplatsen.

2) ULF DAHLÉN

Klubb: HV 71. Ålder: 46. Antal slutspel som huvudtränare: 3.

Kommentar: Dahlén är extremt noggrann och ses av många som en blivande förbundskapten. Men två kvartsfinalförluster och en semifinalförlust, dessutom med svindyra trupper, är Dahléns slutspelsfacit som huvudtränare. Nu är det verkligen upp till bevis.

3) JONAS RÖNNQVIST

Klubb: Luleå. Ålder: 39. Antal slutspel som huvudtränare: 2.

Kommentar: Inget snack om att Rönnqvist är en av de absolut bästa coacherna i grundserien, men han har fortfarande en hel del att bevisa i slutspel. Luleå rasade ihop fullständigt i kvartsfinalen mot AIK för ett år sedan, och Rönnqvist lyckades inte stoppa blödningen.

4) TOMMY JONSSON

Klubb: Brynäs. Ålder: 42. Antal slutspel som huvudtränare: 1. SM-guld: Med Brynäs 2012.

Kommentar: Ett guld är ett guld och Jonsson gjorde dundersuccé under sitt första år som huvudtränare. Den här säsongen har Jonsson gått från hyllad till delvis ifrågasatt och kritiserad. Lyckades till sist få ordning på Brynäs spel och har nu allt att vinna.

5) ULF SAMUELSSON

Klubb: Modo. Ålder: 48. Antal slutspel som huvudtränare: 1.

Kommentar: Starkt präglad av nordamerikansk hockey och känns spontant som en väldigt bra slutspelscoach. Modo gjorde en klart godkänd kvartsfinalserie mot Skellefteå. Nu är det lite upp till bevis. Klarar Samuelsson att trycka på rätt knappar när allvaret börjar?

6) LEIF CARLSSON

Klubb: Färjestad. Ålder: 48. Antal slutspel som huvudtränare: 1.

Kommentar: Har fått ordning på Färjestad sedan han tog över. Är ”Färjestads-tjurig”, men också saklig och balanserad i sina analyser. Kompletteras bra av Johansson, Granqvist och Hamr.

7) KENT JOHANSSON

Klubb: Frölunda. Ålder: 56. Antal slutspel som huvudtränare: 8. SM-guld: Med HV 71 2008. Kommentar: Enorm erfarenhet. Men känslan är att ”Kentas” bästa tid som coach ligger bakåt i tiden. Och hur mycket brinner han för klubben som i somras berättade att han inte skulle få fortsätta?

8) HANS WALLSON

Klubb: Skellefteå. Ålder: 46. Antal slutspel som huvudtränare: 0.

Kommentar: Vem bestämmer egentligen i Skellefteås bås när det bränner till? Wallson, Bert Robertsson eller Lasse Johansson? Wallson är givetvis oerhört svårbedömd och har ett stort tryck på sig under sitt första slutspel.