”Jag har gjort sånt jag aldrig trodde att jag skulle våga...”

Linköpings Daniel Grillfors, 31, är hockeyprofilen som får skit för sin musik – men älskas för sina hustips

HOCKEY

Han hånas för sin musiksmak, gillar att snickra, är utbildad servitör och i vintras fick han sparken från sitt rockband.

Möt Daniel Grillfors – LHC:s egen Martin Timell.

Med sina 363 matcher i högstadivisionen blir Grillfors en viktig kugge för Linköping i vinter.

Fotograf Jerrevång har hittat ett ”bra” ställe där vi ska ta bilderna till reportaget. Ett par hundra meter från Cloetta Center ligger en gammal basebollplan. Nätet runt planen är fullt med hål, avbytarbänken består av lika mycket brännässlor som träplankor och tre meter därifrån ligger en död fågel som ser ut att ha legat där ett tag.

– Man får vara glad att det inte ser ut så här på vår bänk, säger Daniel Grillfors, och stampar ner några brännässlor och sätter sig på avbytarbänken.

–Vi byggde mycket kojor när jag var yngre och då käkade vi brännässlor. Jag minns inte exakt hur vi gjorde, men vi drog med fingrarna åt något håll och sedan vek vi ihop dem och käkade. Vill du testa?

Nja, vet inte om jag vågar.

– Nä, då kanske du inte kan äta på ett par dagar.

Efter sex och ett halvt år i HV 71 bytte Daniel Grillfors i fjol till Linköping. Han bor dock fortfarande kvar i Jönköping. Han pendlar tillsammans med målvakten Andreas Andersson, som också lämnade HV 71 inför förra säsongen.

– Jag var lite orolig för hur det skulle fungera till en början. Jag har sett andra pendla och har tänkt att det där kan inte funka, men det har gått jättebra. Att vi skaffade en övernattningslägenhet i Linköping var viktigt, säger 31-åringen.

Bästa tipset: Våga testa!

I Jönköping äger han sedan några år tillbaka ett hus och det snickrar han gärna på under lediga stunder. LHC-backen Daniel Rahimi berättar att många i laget kommer till Grillfors för renoveringstips. Därför kallas Grillfors ibland för Martin Timell.

– Jag fick höra det i HV också. Jag köpte hus och jag gillar att hålla på där. Jag har gjort grejer där som jag aldrig trodde att jag skulle våga mig på. Jag tror alla kan om de vill. Det gäller bara att våga testa, säger han.

Har du någon byggbildning?

– Nej, jag är utbildad servitör. Jag skulle bli kock, men efter två år i skolan hade jag inte lärt mig särskilt mycket i köket. Jag tyckte det var roligare att servera. Jag serverade i tre år medan jag spelade i Västerås. Men det fungerade inte att jobba kvällar. I stället fick jag jobba som fastighetsskötare. Där fick jag jobba lite med att renovera och det var där det började.

– Sedan stack jag till HV och jobbade inte mer. Jag bodde med Erik Ersberg ett tag och då var jag rastlös kan jag säga. Jag sa till Erik ”ska vi fika eller vad ska vi göra?”. Han sa bara: ”sätt dig ner, eller gå ut på gården och sopa. Jag ska vila”, berättar Grillfors och ler.

Hans andra stora intresse är hårdrock. För några år sedan gjorde HV TV ett inslag där spelarna i HV 71 skulle utse vem som hade sämst musiksmak i laget. Andreas Falk, Johan Davidsson, David Petrasek och de övriga var överens: Daniel Grillfors.

Det började med Maiden

– Vad jag än spelar får jag skit för min musiksmak, säger Grillfors, som upptäckte hårdrocken när en kille i tv-pucken drog igång ”Fear of the Dark” med Iron Maiden.

– Sedan dess har det hängt med och med åren har det bara blivit hårdare och hårdare.

Jag minns att jag såg dig på en Sabatonkonsert i vintras. Då hade du en skjorta på dig. Du går inte all in med hårdrocks-t-shirts och sådant?

– Jag hade en svart skjorta va?

Ja, jag tror det.

– I Västerås kom alla i hårdrocks-tröjor medan jag hade en vanlig tröja. Det var som att alla blängde på mig. Därför brukar jag dra på mig en svart skjorta på konserter, rätt färg i alla fall.

Du står alltså inte längst fram och headbangar?

– Nej, jag är ganska blyg av mig. När jag går på konsert står jag bara still. Jag applåderar knappt, utan jag står bara och njuter, säger Daniel Grillfors.

Fick sparken – via sms

31-åringen spelar själv gitarr och i höstas var han med i ett band i Linköping.

– Eftersom vi åkte hem så pass mycket blev det jobbigt att vara kvar på kvällarna och repa istället för att åka hem till familjen. Till slut sa jag att hittar ni någon annan som kan ställa upp får han gärna ta min plats. ”Nej nej, vi tänker inte så. Klart du ska köra vidare” sa de.

– Efter jul fick jag ett sms av Dag Bedrin, en i bandet, ”Vi har två nya gitarrister, Tommy går på bas och jag lämnar dina grejer i hockeyhallen.” Då skickade jag tillbaka ”Jaha, jag har fått sparken?”, ”nej, lite ommöbleringar bara” fick jag till svar, säger Grillfors och skrattar.

GRILLFORS OM SKÖNASTE ...

… spelaren på och utanför isen

– Johan Lindström. Han bjuder på sig själv både på och utanför isen.

… domaren

– (Patrik) Sjöberg. Vi har fått bra surr. Man kan vara arg på honom och han har sagt ifrån. Sedan drar man ett skämt och åker därifrån med ett leende.

… fansen (förutom de egna)

– Jag tänker på Växjös fans. De har varit med i två år och det har varit ett mäktigt tryck där.

… SKÄGGVÄXTEN

– Ivan Majesky hade något bra för något år sedan. Förra året säger jag Daniel Rahimi. Han hade bra skäggväxt.

… ARENAN

– Ivan Majesky hade något bra för något år sedan. Förra året säger jag Daniel Rahimi. Han hade bra skäggväxt.

… MINNET

– Båda gulden (2008 och 2010). Man kan inte säga annat än att de åren har varit bra. Mina barn är födda de år vi tagit guld.

• Läge att skaffa ett till barn då?

– Haha, ja vi har sagt det. Om jag ska få ett guld till måste det bli ytterligare ett barn.

… RYKTET

– Jag har helt kopplat bort nu under semestern. Jag vet knappt en övergång, eller vem som har gått var. Nej, jag vet inte.

… MATEN

– En fin entrecote.

… FILMEN

– Jag ser inte mycket film, men jag älskar Jönssonligan och ser när det går på tv.

Mina barn börjar bli likadana.

… MUSIKEN

– Bara hårdrock.

… RESAN

– Resan i somras till Grekland med familjen och några till. Att bara få komma bort och ta det lugnt. En kanonresa.

...PERSONEN

– Micke Dubois tyckte jag var skön. Han lever i och för sig inte längre, men honom har jag alltid gillat.

... CITATET

– ”Jäså”, som ”Svullo” brukade säga. Jag och en annan kille brukade alltid dra en massa Svullo-citat.

...UPPLEVELSEN

– Säger väl Greklandresan där. Men om du vill ha en negativ upplevelse: Jag flög helikopter i lördags och jag är höjdrädd. Det var inte roligt. Jag fick det när jag fyllde 30 och de ville att jag skulle fria där uppe men det hade inte gått. Det var en mardrömsupplevelse. Jag trodde jag skulle börja gråta.

Min bästa spellista

The Agonist – ”Panophobia”

Capture the Crown – ”You Call That A Knife”

The Devil Wears Prada – ”Dez Moines”

Phinehas – ”A Pattern In Pain”

The Embodied – ”As I Speak”

Miss May I – ”Relentless Chaos”

Solitude – ”Last Division”

Trivium – ”Throes of Perdition”

Bring Me The Horizon – ”It Never Ends”

In Flames – ”The Quiet Place”