”Svårt att hitta bra motivationskällor”

Roger Melin efter slakten: ”Känner ett enormt stöd”

1 av 2
HOCKEY

Elva insläppta mål – på två dagar.

Krisen växer sig allt djupare för Linköping.

– I dag gick proppen ur, säger tränaren Roger Melin.

Efter FBK-veteranen Christian Berglunds tackling mot Sebastian Karlsson senast riktade Niklas Wikegård kritik mot Linköping och dömde ut laget som ”det mjukaste i SHL”.

C More-experten hade noterat att Karlssons lagkamrater knappt reagerat i samband med tacklingen.

– Jag ser på bänken att ingen riktigt reagerar när en kompis blir ordentligt fult överkörd. Då känner jag direkt: ”Hmm, jag vet att de låg under med några mål och det bara är tio minuter kvar”...Men HERRE JÄVLAR, ingen reagerar på bänken. Nej, Linköping, ingen stake. Jag har sagt att det är SHL:s mjukaste lag och det vidhåller jag fortfarande.

”Inte ens nära”

Efter smått ofattbara 0-6 mot Luleå på lördagen får krislaget en ny salva från Wikegård. LHC förlorade skottstatistiken med 1-11 i den första perioden och låg under med 0-4 inför den tredje.

– Det krävs 100 procent uppmärksamhet för att slå Luleå. Orkar du inte backchecka, spela starkt framför eget mål, få ut puckarna och få ner puckarna, alltså alla skitgrejer – då får du stryk. Linköping är inte där, de är inte ens nära, säger Wikegård.

– Vi är lite uddlösa, absolut. Vi är inte tillräckligt fräna, det fattas lite edge, svarade LHC:s Magnus Johansson.

Riskerar dras in i nedflyttningsstriden

Förlusten är Linköpings sjätte på de åtta senaste matcherna och nu talar alltmer för att laget som har ettan och trean i poängligan (Pär Arlbrandt och Simon Hjalmarsson) tvingas kvala för att nå slutspel.

Kanske kommer man också att dras in i nedflyttningsstriden: nio poäng skiljer ner till nästjumbon Örebro med nio matcher kvar att spela.

– I dag visar Luleå varför de ligger så många poäng före oss. Sedan var lite lite olika förutsättningar som spelade in, säger tränaren Roger Melin.

Han syftade på att LHC spelat tre matcher på fyra dagar (1-4 mot Färjestad i onsdags, 3-5 mot Frölunda i går och nu 0-6 mot Luleå).

– Det blir tufft. Tyvärr orkar vi inte stå upp. Vi fick kriga som fasen mot Färjestad och mot Frölunda. I dag gick proppen ur åt fel håll, säger Melin till C More.

Wikegård: Hur motiverar du laget?

– Vi har haft svårt… Eller, jag har haft svårt att hitta bra motivationskällor till laget i år, hitta sätt att vända negativa trender. Det har varit en av mina styrkor som tränare tidigare år men i år har det inte gått så bra.

Har du grabbarna med dig?

– Vi står ändå tillsammans och stöttar varandra. Det känner jag från ledningen, det är absolut inga konflikter. Jag känner enormt stöd från dem.

FAKTA

Matchens fem stjärnor

Per Ledin: Enormt jobb framför LHC-målet.

Linus Klasen: Inte bara tekniskt, har också ett hårt slagskott.  

Dean Kukan: Visade fina offensiva kvalitéer 

Johan Fransson: Spelskicklig - som alltid. 

Lars Bryggman: Gjorde sitt första SHL-mål.

(Betyg: Mimmi Åkerlund, Coop Arena)

Luleå–Linköping 6–0 (1–0, 3–0, 2–0)

Första perioden: 1–0 (12.24) Linus Persson (Niklas Olausson, Per Ledin) spel fem mot tre.

Andra perioden: 2–0 (11.23) Linus Klasen (Pavel Skrbek), 3–0 (12.58) Lars Bryggman (Vyacheslav Trukhno, Pavel Skrbek), 4–0 (17.52) Per Ledin (Johan Fransson, Linus Klasen) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 5–0 (4.51) Linus Persson (Karl Fabricius), 6–0 (6.47) Anton Hedman (Andreas Hjelm, Niklas Fogström) spel fem mot fyra.

Skott: 40–14 (11–1, 17–8, 12–5).

Utv, Luleå: 3x2. Linköping: 6x2.

Domare: Christer Lärking, Stockholm, och David Bergman, Stockholm.

Publik: 4 764.

ARTIKELN HANDLAR OM