Abrahamsson: Sparka inte Roger Melin

Trots LHC:s kris – han behövs mer än någonsin

HOCKEY

Linköping kollapsar på nytt.

Om Roger Melin ska sparkas? Nej, han behövs mer än någonsin.

Men Linköping behöver ny energi och han som kan tillföra det är redan anställd i föreningen.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Det finns olika grader i helvetet. Helheten i Linköpings spel i de tre senaste matcherna – och även under stora delar av säsongen – har varit allt annat än bra. Samtidigt är laget på en slutspelsplats och har nio poäng ner till Örebro på andra sidan kvalseriestrecket.

Lagen möts i Örebro i den sista omgången, men då räknar jag med att Linköping redan har säkrat en plats bland de tio bästa.

Dels för att Örebro inte har laget för att plocka de poäng som krävs, dels för att Linköping har ett alldeles för bra lag för att riskera att hamna i kvalserien.

Men Linköping måste få stopp på blödningen och lösningen finns innanför de egna väggarna. Förre Djurgården- och Timråtränaren Tomas Montén tränar klubbens juniorlag.

Montén har haft det tufft som huvud­tränare i SHL, men som assisterande har han varit både kompetent och respekterad.

Ytterligare ett bevis på det var när förbundskapten Rikard Grönborg plockade med honom i staben till junior-VM.

Montén skulle ge energi och gjädje

Tomas Montén skulle kunna tillföra den energi och glädje som saknas just nu. Roger Melin, hans assistent Magnus Hävelid och lagkaptenen Magnus Johansson känns väldigt lika som personligheter. De har många starka sidor, men att just i den här situationen tillföra energi och glädje placerar jag inte högst på deras kompetenslistor.

Där är jag övertygad om att Montén skulle kunna bidra med en hel del.

Sedan är ju frågan hur Roger Melin reagerar om tränarstaben förstärks. Min känsla är att han är tillräckligt stark i sin ledarroll, inte känner sig hotad eller ser det som någon prestigeförlust.

Jag tror även Melin inser att Montén skulle tillföra en något som saknas. En liten förändring som skulle betyda mycket.

I de flesta SHL-klubbar är tre tränare en självklarhet, nu vill jag se det även i Lin­köping.

●●●

Att klubben hamnat i den här situationen är minst sagt överraskande.

Jag var en av många som tippade att de skulle vara ett topplag. Delvis bländad av lagets vassa slutspel där de var det enda som var nära att rubba Skellefteå.

Back- och målvaktsproblem

Än mer överraskande är det med tanke på att Linköping har tre spelare bland de fem första i SHL:s poängliga. Hjalmarsson och Kolarik toppar målligan och bara de två har gjort 46 mål. Samtliga Leksands forwards har gjort 67 stycken.

Ishockey handlar givetvis om att försvara sig med hela laget över hela banan. Men av det jag sett den här säsongen har backspelet och målvaktssidan varit ett större problem än det totala försvarsspelet.

Roger Melin är givetvis ytterst ansvarig för att Linköping över huvud taget riskerar att dras in i kvalseriedramatiken.

Han är ytterst ansvarig för att backspelet ser ut som det gör. När det gäller målvaktsspelet är det svårare att klandra Melin.

Iiro Tarkki – en flopp

Det var svagt med Christian Engstrand och Andreas Andersson. Det blev ännu sämre när givne andremålvakten Andersson fick sparken och Iiro Tarkki värvades. Tarkki har varit en flopp. Engstrand har inte blivit bättre av att Linköping värvade en ny tilltänkt förstemålvakt.

Den krassa verkligheten är att som Linköpings målvakter spelat på sistone är det omöjligt att vinna matcher.

●●●

Men lösningen är inte att sparka Roger Melin.

Linköping behöver spela klart den här säsongen, jag räknar inte bort Linköping i slutspelet, och sedan göra en djupgående analys av hur verksamheten bedrivs. Gärna en oberoende grupp med personer som inte sitter på direkt ledande positioner i klubben.

ARTIKELN HANDLAR OM