Poängkungen klar för LHC

HOCKEY

Tufft i slutspelet – men här är ett glädjebesked för Linköping.

Enligt Sportbladets uppgifter är poängkungen Broc Little, 26, klar för klubben.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera, säger sportchef Johan Hemlin.

Foto: BILDBYRÅN
Broc Little.

Linköping har fått en blytung inledning av semifinalen mot Skellefteå, två raka förluster och målskillnaden 2–11. I onsdags blev laget förnedrat på hemmaplan i Cloetta Center.

Nu måste LHC vinna fyra av fem matcher mot de regerande mästarna för att ta sig till SM-final.

Till nästa säsong riskerar klubben dessutom att tappa några av sina mest tongivande spelare.

Simon Hjalmarsson räknas som förlorad till NHL. Sportbladet har redan berättat om Chicago Blackhawks stora intresse för landslagsforwarden.

Tvåårskontrakt

Men nu kan Sportbladet avslöja att ersättaren redan är klar. Poängmaskinen Broc Little är överens med Linköping och enligt uppgift handlar det om ett tvåårskontrakt.

Linköpings sportchef Johan Hemlin vill inte kommentera Sportbladets uppgifter:

– Nej, jag kan varken bekräfta eller dementera. Vi är mitt uppe i semifinalspel nu och fokuserar helt på det. Allt annat får vi ta när säsongen är slut, säger Hemlin.

Broc Little gjorde stor succé under sina två säsonger i Sverige. Först med Västerås i allsvenskan där amerikanen med sina 66 poäng vann den totala poängligan. Little bildade ett fruktat radarpar med NHL-aktuelle HV-centern William Karlsson.

AIK vann dragkampen

SHL-klubbarna slogs om hans namnteckning. Det var AIK som till slut vann dragkampen om poängkungen och Little levererade även på högsta nivå. Förra säsongen gjorde han 46 poäng och toppade AIK:s poängliga i överlägsen stil.

Efter succén med AIK valde Little att skriva kontrakt med Springfield Falcons, farmarlag till Columbus Blue Jackets. Men i januari återvände han till Europa, nu för spel med finska storklubbens Jokerit.

Sportbladet har sökt Littles agent Thomas Sjögren.

FAKTA

Spelarna som inte har kontrakt över nästa säsong:

Christian Engstrand, 25

Imponerade inte lika mycket som förra säsongen. Stod 40 matcher i grundserien, men fick börja Play In-matcherna och de fem första kvartsfinalerna på bänken. Lär inte bli kvar i LHC.

Mattias Bäckman, 21

Egen produkt, som gjorde sin tredje säsong som ordinarie i a-laget. Hade bäst plus/minus (+26) av samtliga spelare i SHL under säsongen. Ägs av Detroit Red Wings, men var utlånad i år. Frågan är om han redo för spel i Nordamerika, eller om Red Wings vill att han ska spela i SHL ett år till?

Magnus Johansson, 40

Bevisade ännu en gång att han håller hög SHL-klass. 40-åringen slutade trea i backarnas poängliga och snittar mest speltid av LHC:s spelare (21.05). Har ännu inte deklarerat om det blir fortsättning eller inte.

Albin Lorentzon, 28

Egen produkt som kom tillbaka till LHC inför säsongen 2011/12. En rollspelare som inte får särskilt mycket istid, men som alltid ger allt. Frågan är om det finns plats för honom i nästa års trupp.

Mark Matheson, 30

Kom till LHC i december. Har gjort bra ifrån sig och kan mycket väl ha spelat till sig ett kontrakt till nästa säsong. En av backarna som får mest ansvar och har själv sagt att han gärna stannar.

Jonas Almtorp, 30

En pålitlig center som alltid gör sitt jobb. Har spelat stora delar av säsongen i andrakedjan med skyttekungen Chad Kolarik och Johannes Salmonsson. Skrev i februari 2013 på ett 1+1-kontrakt. Blir nog kvar.

Fredric Andersson, 25

Plockades in från SSK precis innan slutspel. Har gjort sin roll i fjärdekedjan bra, men har kontrakt med Södertälje nästa säsong.

Eric Himelfarb, 31

Gör sin andra säsong i LHC. Åkte på en allvarlig knäskada i slutet av förra säsongen och den gjorde att han missade hela försäsongen. Hade det tungt inledningsvis, men har bara blivit bättre och bättre. Tillräckligt bra för att få stanna?

Simon Hjalmarsson, 25

Imponerade stort även den här säsongen. Gjorde 27 mål och 30 assist på 53 matcher och är med största sannolikhet förlorad för LHC. KHL-lag har visat intresse och Sportbladet skrev förra veckan att även Chicago Blackhawks kollar in LHC-forwarden.

Kent McDonell, 35

Kom, precis som Matheson, i december. Hade det tungt i Karlskrona i fjol, men har gjort succé i LHC. 13 mål på 26 matcher räckte till en fjärdeplats i interna skytteligan. Nära en förlängning. Sa till Corren att "bara namnteckningen saknas" för några dagar sedan.

....och de har kontrakt till nästa säsong:

Marcus Högberg, 19

Carl Dahlström, 19

Linus Hultström, 21

Jonas Junland, 26

Anton Karlsson, 20

Jesper Pettersson, 19

Daniel Rahimi, 26

Pär Arlbrandt, 31

Joakim Hagelin, 24

Sebastian Karlsson, 27

Chad Kolarik, 28

Claes Nordén 21

Joachim Rohdin, 22

Johannes Salmonsson, 28

Mattias Sjögren, 26

Oscar Sundh, 27

Jakub Vrana, 18

Sammanställning: Johannes Hägglund. 

ARTIKELN HANDLAR OM