LHC utslaget - nu kan nyckelspelare lämna

Foto: BILDBYRÅN
Magnus Johansson, mitten, är en av spelarna som kan lämna LHC.
HOCKEY

LINKÖPING. Förlust mot Skellefteå och Linköping är utslaget ur slutspelet.

Nu börjar arbetet inför nästa säsong.

Östgötarna har stommen klar, men riskerar att tappa nyckelspelare som Magnus Johansson och Simon Hjalmarsson.

Linköping har haft en säsong som varit upp och ned. Förhandsfavoriten slutade nia i serien, men tog sig till slutspel via Play In. Där blev till slut regerande mästarna Skellefteå för svårt, och nu börjar arbetet inför nästa säsong.

LHC riskerar att tappa några nyckelspelare. Simon Hjalmarsson  är en av dem. KHL-klubbar har visat intresse för 25-åringen och Sportbladet skrev tidigare att NHL-klubben Chicago Blackhawks jagar LHC-forwarden.

– Det är alltid kul. Det är ett tecken på att man gjort något bra när man har intresse från sådana lag.

– Får jag en chans så kommer jag givetvis ta den, sa Hjalmarsson då.

Bäckman kan försvinna

Även lagkaptenen Magnus Johanssons framtid i klubben är osäker. När Sportbladet pratade med 40-åringen om framtiden i december förra året sa han så här:

– Jag funderar inte på den nu. Jag är glad att jag kan lira på den här nivån. Sedan får jag ta beslut efter säsongen, men det är inte säkert att jag slutar efter den här säsongen. Det är öppet.

Samtidigt har LHC redan många spelare på kontrakt över nästa säsong. Bland andra målvakten Marcus Högberg och forwardsstjärnorna Mattias Sjögren, Chad Kolarik samt Pär Arlbrandt. Även om det snackats en del om att Arlbrandt också ska vara aktuell för KHL-spel nästa säsong.

En annan som kan försvinna är Mattias Bäckman, som den här säsongen varit utlånad av Detroit Red Wings. Några andra som inte har kontrakt över nästa säsong är: Christian Engstrand, Mark Matheson, Eric Himelfarb och Kent McDonell.

Glädjande för klubben är dock att poängkungen Broc Little är på väg, avslöjade Sportbladet i början av april.

FAKTA

Spelarna som inte har kontrakt över nästa säsong:

Christian Engstrand, 25

Imponerade inte lika mycket som förra säsongen. Stod 40 matcher i grundserien, men fick börja Play In-matcherna och de fem första kvartsfinalerna på bänken. Lär inte bli kvar i LHC.

Mattias Bäckman, 21

Egen produkt, som gjorde sin tredje säsong som ordinarie i a-laget. Hade bäst plus/minus (+26) av samtliga spelare i SHL under säsongen. Ägs av Detroit Red Wings, men var utlånad i år. Frågan är om han redo för spel i Nordamerika, eller om Red Wings vill att han ska spela i SHL ett år till?

Magnus Johansson, 40

Bevisade ännu en gång att han håller hög SHL-klass. 40-åringen slutade trea i backarnas poängliga och snittar mest speltid av LHC:s spelare (21.05). Har ännu inte deklarerat om det blir fortsättning eller inte.

Albin Lorentzon, 28

Egen produkt som kom tillbaka till LHC inför säsongen 2011/12. En rollspelare som inte får särskilt mycket istid, men som alltid ger allt. Frågan är om det finns plats för honom i nästa års trupp.

Mark Matheson, 30

Kom till LHC i december. Har gjort bra ifrån sig och kan mycket väl ha spelat till sig ett kontrakt till nästa säsong. En av backarna som får mest ansvar och har själv sagt att han gärna stannar.

Jonas Almtorp, 30

En pålitlig center som alltid gör sitt jobb. Har spelat stora delar av säsongen i andrakedjan med skyttekungen Chad Kolarik och Johannes Salmonsson. Skrev i februari 2013 på ett 1+1-kontrakt. Blir nog kvar.

Fredric Andersson, 25

Plockades in från SSK precis innan slutspel. Har gjort sin roll i fjärdekedjan bra, men har kontrakt med Södertälje nästa säsong.

Eric Himelfarb, 31

Gör sin andra säsong i LHC. Åkte på en allvarlig knäskada i slutet av förra säsongen och den gjorde att han missade hela försäsongen. Hade det tungt inledningsvis, men har bara blivit bättre och bättre. Tillräckligt bra för att få stanna?

Simon Hjalmarsson, 25

Imponerade stort även den här säsongen. Gjorde 27 mål och 30 assist på 53 matcher och är med största sannolikhet förlorad för LHC. KHL-lag har visat intresse och Sportbladet skrev förra veckan att även Chicago Blackhawks kollar in LHC-forwarden.

Kent McDonell, 35

Kom, precis som Matheson, i december. Hade det tungt i Karlskrona i fjol, men har gjort succé i LHC. 13 mål på 26 matcher räckte till en fjärdeplats i interna skytteligan. Nära en förlängning. Sa till Corren att "bara namnteckningen saknas" för några dagar sedan.

....och de har kontrakt till nästa säsong:

Marcus Högberg, 19

Carl Dahlström, 19

Linus Hultström, 21

Jonas Junland, 26

Anton Karlsson, 20

Jesper Pettersson, 19

Daniel Rahimi, 26

Pär Arlbrandt, 31

Joakim Hagelin, 24

Sebastian Karlsson, 27

Chad Kolarik, 28

Claes Nordén 21

Joachim Rohdin, 22

Johannes Salmonsson, 28

Mattias Sjögren, 26

Oscar Sundh, 27

Jakub Vrana, 18

ARTIKELN HANDLAR OM