Weinhandls beslut: karriären är över

Har bestämt sig: ”Klart att det känns tufft”

1 av 10 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Linköpings Mattias Weinhandl tog hjälp av tidigare Färjestadsspelaren Sanny Lindström för att kunna göra små framsteg efter smällen han fick i november förra året.
HOCKEY

Hjärnskakningssymptomen plågar Mattias Weinhandl fortfarande.

Nu har han bestämt sig för att sluta med ishockey.

– Jag vill ha 50–60 år till av ett bra liv och ingen vet om huvudet klarar fler smällar, säger han till Corren.

Mattias Weinhandl, 33, fick en smäll mot huvudet i november 2012. Han spelade inte mer i grundserien, men gjorde comeback i slutspelet och spelade åtta matcher, men det skulle han inte ha gjort. För drygt ett år senare plågas han fortfarande av hjärnskakningssymptomen. Nu har 33-åringen bestämt sig för att lägga av.

– Det tog rätt lång tid innan jag insåg att det inte skulle bli något mer. Klart att det känns tufft. Jag har spelat hockey sedan jag var sex. Men jag vill ha 50–60 år till av ett bra liv och ingen vet om huvudet klarar fler smällar, säger Mattias Weinhandl till Corren.

”Inte så ofta som hela dagar är körda”

33-åringen har fortfarande en bit kvar till att kunna leva ett normalt liv.

– Senaste två månaderna har det blivit mycket bättre, tycker jag. Jag vill engagera mig mer och det är inte så ofta som hela dagar är körda. Spänningshuvudvärken är borta tills jag utsätter hjärnan för nya påfrestningar.

– Det går åt rätt håll och det är positivt. Men det är inget normalt liv man har just nu. Du får planera noga. Du kan inte ha tre möten på samma dag. Energin räcker inte alls lika länge som den gjorde innan.

”En sten som släpper lite”

Han tycker att det känns bra att han tagit beslutet att lägga av.

– En sten som släpper lite. Nu behöver jag inte fundera mer. Någon gång ska det ta slut och jag fyller ändå 34 snart. Men jag hade hoppats att få lägga av på mina egna villkor. Inte för att kroppen och skallen säger nej, säger han.

Dubbel skytteligavinnare

Weinhandl har under sin karriär gjort sig känd som en vass målskytt. Han vann SHL:s skytteliga två gånger och på 264 matcher i elitserien/SHL gjorde han 214 poäng. Han har representerat Sverige i både OS (Vancouver 2010) och VM (fem turneringar, tre brons). Han spelade fyra säsonger i NHL och fyra i KHL. Han flyttade hem för spel i Linköping inför säsongen 2012/13, men i november var alltså skadan framme. Den här säsongen har han inte spelat en enda match, och nu blir det inga fler.

– Jag har fått ut väldigt mycket av hockeyn och har fått se väldigt mycket. Det har varit mitt liv fram till för ett tag sedan. Det vill man ha med sig. Sedan är det dags att byta blad och se vad som komma skall, säger Weinhandl, men var det är vet han inte än.

FAKTA

Urval av Weinhandls meriter.

Tre VM-brons

Totalt 112 landskamper.

OS 2010

214 poäng på 264 SHL-matcher.

Vunnit SHL:s skytteliga två gånger (2005 och 2008).

Tre SHL-silver (2000, 2002 och 2008)

182 NHL-matcher