LHC:s glädje – Taffe slipper avstängning

HOCKEY

LINKÖPNIG. Här är LHC:s glädjebesked.
 Jeff Taffe slipper ytterligare avstängning efter tacklingen på HV71:s Emil Johansson.

– Taffe spelar på torsdag, skriver LHC:s klubbdirektör Mike Helber på twitter.

Foto: Bildbyrån

Det var i lördagens match mot HV71 som Linköpings nyförvärv Jeff Taffe, 33, sänkte Emil Johansson. Taffe fick fem minuters utvisning och matchstraff.

– Det är aldrig bra när sånt här händer. Jag är inte känd för att vara en ful spelare. Det var inte meningen att träffa honom högt. Det är en situation som man önskar att det inte hade hänt. Men det var skönt att se att han (Emil Johansson) mår bra, sa Taffe till Sportbladet efter matchen.

LHC-spelaren anmäldes sedan till disciplinnämnden och blev därmed automatiskt avstängd i Linköpings match mot Djurgården. 
I dag kom domen från disciplinnämnden och de har valt att inte straffa Taffe ytterligare. Det betyder att 33-åringen kan spela Linköpings nästa match, borta mot Skellefteå.

"Beslut fr DN - Taffe spelar på torsdag”, skriver LHC:s klubbdirektör Mike Helber på twitter.

FAKTA

SÅ SKRIVER DISCIPLINNÄMNDEN I BESLUTET

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Jeffrey Taffe, ett yttrande från Linköping HC samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: Jeffrey Taffe tacklade en motspelare med kraften riktad mot huvudet. Motspelaren utgick men återkom i spel senare under matchen.

Jeffrey Taffe: Han hade ingen avsikt att träffa högt eller att skada den andra spelaren. Tacklingen utdelades på öppen is, utdelades inte från blindside och han höll ner sina armar. Inte heller ökade han farten in i tacklingen. Motspelaren är mindre än honom och åkte med lågt huvud. Motspelaren skadades inte och var tillbaka på isen i sitt nästa byte.

Disciplinnämndens bedömning: Den huvudsakliga kraften i tacklingen riktades mot huvudet och det rör sig alltså i och för sig om en otillåten tackling, jfr. Regel 124 I. Disciplinnämnden anser dock att förseelsen har lindrig karaktär. Skälet är följande. Tacklingen sker framifrån på öppen is och motspelaren är medveten om en inkommande tackling. Jeffrey Taffe har inte orimligt hög fart, hoppar inte och har inte höjda armar samt skjuter inte ifrån i tacklingsögonblicket. Av handlingarna framgår att motspelaren återkom i spel och alltså inte skadades. Disciplinnämnden anser att det ligger ett visst ansvar på motspelaren att i en situation som denna förbereda sig att ta emot tacklingen. Sammantaget anser därför nämnden att en tillrättavisning är en tillräcklig påföljd.