”Horribelt – det är en filmning”

HOCKEY

STOCKHOLM/LULEÅ. Det skulle bli Johan Harjus bejublade återkomst.

Det slutade i Luleå-ilska med Linköpings Nichlas Hardt i skottgluggen.

– Han lyckas med en filmning, säger tränaren Joakim Fagervall.

Johan Harju var tillbaka i Luleå och fungerade som allra bäst i den sista perioden mot Linköping när han fick spela tillsammans med bröderna Abbott. Men då hade mycket redan hänt i matchen. Allt i den andra perioden.

Linköping gick från 0-0 till 3-0 i den andra akten. Jeff Taffe satte ettan innan gästerna sedan fick chansen i spel fem mot tre efter att Dean Kukan visats ut för en hakning på Nichlas Hardt. Detta inför en rasande Joakim Fagervall i hemmabåset.

– Det som skapar irritation är att de lyckas med en filmning. Han tar ju knappt i honom och de lyckas göra ett mål i fem mot tre, sa tränare Fagervall i C More Sport i pausen.

Avgjorde i tom kasse

Det var återigen Jeff Taffe som hittade målet innan Fredric Andersson också ökade på till 3-0 – efter att Johan Harju tappat pucken i power play.

I den sista perioden lyfte sig både Harju och hans Luleå. Nyförvärvet noterades för en assist när hemmalaget gick upp till 2-3 innan LHC kunde avgöra i tom kasse.

Efter matchen var Joakim Fagervall fortfarande rasande över ”filmningen”.

– En horribel jävla utvisning den de får fem mot tre på. Jag är så less på alla ursäkter på att de (domarna) gör fel saker. Jag fattar inte hur man kan ta en utvisning som inte är en utvisning, säger han till Sportbladet.

– Man kan inte hitta på grejer och det är inte första gången Sjöqvist gör det. Det visar vilken klass han håller när han ska ta en interference på slutet som inte finns. För att kompensera och hoppas att det ska bli 3-3 i matchen. Det är tur att han har Morgan Johansson med sig som gör ett väldigt, väldigt bra jobb på isen.

Hardt håller med

Även LHC-spelaren Nichlas Hardt själv håller med om att det inte borde ha varit en utvisning. Han berättar att han blev väldigt förvånad av domarens beslut.

– Jag tycker inte att jag blev hakad. Jag är förvånad själv över att det blir utvisning. Jag kastar mig efter pucken och domaren kanske tror att jag ramlar på grund av klubban. Det var lite otur för dem. Men det är inte det jag tar med mig från matchen i alla fall, säger han.

Sportbladet har varit i kontakt med SHL:s domarchef Peter Andersson.

– Domarna har tittat på situationen i efterhand och tycker kanske att de blir lite lurade i det här fallet av Linköping-spelaren, säger han.

FAKTA

Matchens fem stjärnor:

Jeff Taffe, f, Linköping."Tvåmålsskytt och stor matchvinnare för Linköping"

Jacob MicFlikier, f, Linköping. "En viktig länk i det gästande lagets bästa kedja"

Jonas Junland, b, Linköping. "Står för ett stabilt jobb genom hela matchen"

Chris Abbott, f, Luleå. "Piggast i Luleå. Slutar aldrig att kriga trots underläget"

Cam Abbott, f, Luleå. "Fixar ett av Luleås tröstmål. Jobbar bra tillsammans med brorsan Chris"

Domare (Morgan Johansson, Mikael Sjöqvist):

Matchen:

Bäste målvakt: David Rautio, Linköping. "Gör flera kanonräddningar. Särskilt i den första perioden"

Luleå–Linköping 2–4 (0–0, 0–3, 1–2)

Andra perioden: 0–1 (2.58) Jeffrey Taffe (Jakub Vruna), 0–2 (8.15) Jeffrey Taffe (Broc Little, Jacob Micflikier) spel fem mot fyra, 0–3 (18.50) Fredric Andersson spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 1–3 (9.04) Cam Abbott (Johan Harju, Chris Abbott), 2–3 (11.14) Jonathan Granström (Daniel Zaar, Kristian Näkyvä), 2–4 (18.52) Sebastian Karlsson (Daniel Rahimi).

Skott: 40–26 (10–9, 11–13, 19–4).

Utv, Luleå: 3x2. Linköping: 4x2, 1x10.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby, och Mikael Sjöqvist, Karlstad.

Publik 4 378.

ARTIKELN HANDLAR OM